AKTUELNO

Otkrila je razloge zbog kojeg je napustila idealan život preko okeana.

Jovana Stojanović (22) briljantno je završila studije ekonomije na jednom od najpoznatijih američkih univerziteta i - vratila se u Srbiju.

Ova Beograđanka, koja je diplomirala na Univerzitetu Kamberlands u Kentakiju, perfektno govori engleski i španski jezik, vešta je i na košarkaškom i na fudbalskom terenu, što svedoče mnogobrojne osvojene medalje, a jedna je od retkih koja je odlučila da se vrati u zemlju uprkos sjajnim ponudama za nastavak poslovne i sportske karijere u SAD.

- Srednja škola koju sam upisala prima učenike iz više od 30 zemalja, što je za mene bila divna prilika da vidim kako ti ljudi žive, kakva im je kultura. Kod Amerikanaca su mi se svideli njihovi maniri. Prolaznik koji vam ide u susret uvek će se osmehnuti ili reći "nazdravlje!" ako čuje da ste kinuli - objašnjava sagovornica.

Foto: Pixabay.com

Ipak, nakon briljantno završenih studija ekonomije, Jovana kaže da nije sebe videla u Americi.

Osim udaljenosti od porodice i velikih finansijskih izdataka, kao objektivnih mana života u Americi, smetao mi je i nedostatak slobode i topline. Najviše mi je falilo slobode da odem da prošetam, sednem u kafić, da se družim. Svaki dan je bio isti. Samo veći gradovi koje sam posetila, poput Njujorka ili Čikaga, imaju dinamičniji život. Nedostajalo mi je i ljudske topline - kaže ona.

- Treniram košarku od sedme godine, igrala sam u Crvenoj zvezdi s kojom sam osvojila državno prvenstvo 2010 - kaže ona.

Foto: Wikipedia

- Na majčin nagovor opredelila sam se za košarku, a u Ameriku sam prvi put otišla posle trećeg razreda srednje škole, preko programa sportskih stipendija. Međutim, ostala sam samo četiri meseca, jer sam tamo saznala da imam povišen šećer i morala da se vratim. Sledeće godine, ponovo sam odletela preko okeana, na studije ekonomije - kaže ona.

Jovana je u Beograd sletela prošle nedelje pa još nije sigurna da li će košarkašku karijeru nastaviti kao igrač ili će se možda oprobati u ulozi trenera za decu.

Pred utakmice govor na srpskom

Jovana ne krije da je veliki rodoljub pa joj je u studentskoj sobi uvek bila okačena srpska zastava. Pored nje, napravila je i slikovit prikaz Mosta na Adi i aviona koji leti iznad njega. Takođe, svom košarkaškom timu je pred utakmice držala govore na srpskom jeziku.

Foto: Pixabay.com

- Pred svaku utakmicu imala sam čast da održim kratak govor na srpskom, hrabrila svoj tim i govorila: "Idemo da ih dobijemo." Oni me, naravno, ništa nisu razumeli, ali mislim da su mogli da osete moju srčanost.

J. Stanković

#Amerika

#Beograd

#Srbija

'