AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šid razgovarali su danas o ekonomskoj saradnji, zaštiti životne sredine i infrastrukturnim projektima.

Ambasador je pohvalio nemačku kompaniju "Štatverk” koja će uložiti 30 miliona evra kako bi za godinu dana od kostura Beobanke na Zelenom vencu napravila zgradu koju će krasiti „zelene fasade”, odnosno koja će sa spoljašnje strane biti obavijena biljkama i baštama, saopsstio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Beograd će tako dobiti prvu energetski efikasnu zgradu i pravu zelenu oazu. Šid je poručio da zgrada koja predstavlja ekološko rešenje u najzagađenijem delu grada, a ujedno i rešenje protiv buke, nije jedino što će Nemačka uraditi po pitanju poboljšanja životne sredine u Beogradu.

Naglasio je da je spremna da sarađuje i u povećanju zelenih površina, čišćenju reka i pomoći pri rešenju problema otpadnih voda.

Gradonačelnik je poručio da Beograd teži ka tome da postane „zeleni grad”, kao i da je pomoć Nemačke dobrodošla, jer Nemačka obavlja poslove ekspresno i sa najvećim kvalitetom.

Reči je bilo i o izgradnji nove zgrade Ambasade Nemačke u Ulici Kneza Miloša 74-76. Gradonačelnik je istakao da je ova zgrada simboličan nastavak izuzetno dobrih odnosa Srbije i Nemačke i da mu je drago što će jedna moćna i perspektivna zemlja 2020. godine dobiti velelepni objekat u centru Beograda.

Podsetio je i da oko četristo nemačkih kompanija posluje u Srbiji, a od toga znatan broj u Beogradu. On je rekao i da ove kompanije zapošljavaju više od 25.000 ljudi, što pokazuje da u Nemačkoj imamo prijatelja koji pomaže u izazovnim vremenima.

Gradonačelnik je zajedno sa predsednikom Srbije tada položio vremensku kapsulu na temelj nove zgrade. Podsećanja radi, sporazum o saradnji i prijateljstvu Grada Beograda i Grada Berlina potpisan je 1978. godine, a ove godine navršava se 40 godina uspešne saradnje. Sa obe strane postoji želja da Uprava Grada Berlina, na čelu sa prvim čovekom ovog grada, poseti Beograd, navodi se u saopstenju.

#Nemačka

#Zoran Radojičić

'