AKTUELNO

Lekari apeluju na roditelje da budu pažljivi kada su u blizini dece pirotehnička sredstva.

Svakog decembra upozorava se na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine uglavnom mladih, u Novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa.

Dr Borko Stojanović sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova kaže da u proseku dnevno pomoć zatraže dva pacijenta. Stojanović je rekao da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

– Najugroženije su šake, prsti, lice i oči, to su povrede od različitog spektra, najblaže opekotine pa sve do potpunog gubitka vida, amputacije prstiju šake, trajni invaliditeti – rekao je Stojanović.

Od nekih težih slučajeva koje pamte lekari bolnice u Tiršovoj, Stojanović je istakao slučaj trinaestogodišnjeg dečaka koji je zbog prerane eksplozije više petardi izgubio četiri prsta desne šake, što je, kako je rekao, ozbiljan trajni invaliditet.

– Najmlađi pacijent je beba od devet meseci, koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine po telu od eksplozije petarde u svojoj blizini – rekao je Stojanović.

Govoreći o novom trendu gde se petarde pale u blizini stakla, Stojanović je rekao da je bilo i tih slučajeva, i da se u takvim situacijama povrede koje nastaju zbog eksplozije komplikuju raspršivanjem stakla.

– Često su stradale oči, povrede lica, ozbiljne povrede koje smo morali i da operišemo – dodao je Stojanović.

Tokom novogodišnjih praznika kada se najviše koriste pirotehnička sredstva stradaju i kućni ljubimci. Svake godine od srčanih udara strada 5.000 kućnih ljubimaca.

Podsetimo, nedavno je u Sloveniji dečak ostao bez ruku zbog igre s petardama. Dodajmo još da grupa Novosađana svake nedelje sa Trga slobode šalje apel na građane da ne bacaju petarde, kao i da oko 5.000 pasa godišnje umre zbog srčanog udara.

J. Stanković

#Beba

#Tiršova

#deca

#petarde

'