AKTUELNO

Kroz poljoprivredu se otvara veliki prostor za pomoć srpskom narodu u južnoj pokrajini, ocenila je radna grupa za ubrzani razvoj poljoprivrede na KiM na današnjoj konstitutivnoj sednice.

Radna grupa, koja je formirana kako bi se realizovali planovi izneti tokom nedavne posete predsednika Srbije, učinila je i prve korake ka objedinjavanju administrativnih, naučnih i poslovnih kapaciteta što će omogućiti da ta pomoć u predstojećem periodu bude što efikasnije realizovana.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je na sastanku podsetio da je to ministarstvo već obezbedilo 200 miliona dinara pomoći za poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji i najavio i dodatna izdvajanja za tu namenu.

U predstojećem periodu je, prema njegovim rečima, neophodno preduzeti korake kako bi se otklonile sve administrativne prepreke za realizovanje programa pomoći, a potom i plasman poljoprivrednih proizvoda sa Kosova i Metohije, ali i stvorili uslovi za efikasnu kontrolu trošenja sredstava i efekata pomoći.

Ministar Nedimović je izneo i niz konkretnih predloga za pomoć poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji kroz već postojeće programe u tom ministarstvu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je napomenio da je važno da se do predstojeće tematske sednice Vlade Srbije posvećene Kosovu i Metohiji učine konkretni koraci i definišu jasni predlozi za razvoj poljoprivrede u južnoj pokrajini.

On je naveo i da je važno koordinisano delovanje resornog ministarstava Srbije sa istim resorom u Prištini, a na čijem je čelu Nenad Rikalo, koji je i član radne grupe.

Foto: Tanjug

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Dunav osiguranja, spremnog da pokrene pakete osiguranja za poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji, koji bi uključivali i osiguranje od krađe, kao i Banke Poštanska štedionica, koja će u budućnosti nuditi povoljne uslove kreditiranja individualnih poljoprivrednih domaćinstava u južnoj pokrajini.

Dekani nekoliko poljoprivrednih fakulteta ponudili su danas radnoj grupi svaki oblik stručne pomoći u projektovanju razvoja poljoprivrede u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

#Branislav Nedimović

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#Pomoć

'