AKTUELNO

Tradicionalni međunarodni susret dece, “Radost Evrope”, biće održan 49. put po redu od 2. do 5. oktobra u Beogradu, i u tom periodu glavni grad Srbije će još jednom postati dečja prestonica Starog kontinenta.

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra i Gradske uprave grada Beograda, pod sloganom “Nek planeta blista”, posvećena je zaštiti životne sredine, što je jedna od prioritetnih tema koja povezuje decu celog sveta, razvijajući kod njih ekološku svest i odgovornost prema planeti Zemlji i njenim resursima.

Foto: Promo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Beogradu, za koju će naredne godine, povodom jubilarne 50. godine održavanja, biti izdvojena još veća finansijska sredstva, kako bi se omogućilo da ona bude još spektakularnija.

Ove godine je u manifestaciju, na kojoj se, kako je rekao, radi čitave godine, grad Beograd uložio više od osam miliona dinara. Naveo je i da se početna ideja o boravku dece u privatnim kućama pokazala kao izuzetno uspešna, jer su se mnoga prijateljstva očuvala do današnjih dana.

- Danas je Beograd kao što je bio i pre 49 godina - dečja prestonica Evrope - izjavio je Vesić.

Foto: Promo

Gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić je rekla da je ove godine grad Beograd izdvojio tri miliona dinara više nego prošle godine, i da će za jubilarnu manifestaciju naredne godine biti izdvojena još veća sredstva.

- Ova manifestacija napreduje iz godine u godinu, sve je kvalitetnija, a ove godine ćemo imati decu iz 18 gostujućih zemalja - rekla je Jevtić.

Foto: Promo

Pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra (DKC) Leontina Vukomanović je istakla da je ova manifestacija obeležje Beograda i da je tradicija koju DKC neguje već 50 godina vrlo značajna za prepoznavanje Beograda u svetu, jer “deca kao osnov druženja i prijateljstva jesu naše najveće blago”.

U programu manifestacije učestvuju deca iz 18 zemalja uzrasta od sedam do 14 godina koju će ugostiti domaćini – učenici iz 17 beogradskih osnovnih škola.

Boraveći u domovima svojih vršnjaka i učestvujući u svim programima manifestacije, deca dobijaju mogućnost da se međusobno upoznaju i uspostave trajna prijateljstva.

DKC je priredio zanimljv program koji će omogućiti deci da se druže kroz igru, muziku i pes.

Foto: Tanjug

Zemlje učesnice predstaviće se na karnevalu u centru grada, na koncertima “Susreti prijateljstva” u DKC, kroz izložbu Međunarodnog likovnog konkursa, sportsko-rekreativni program na Adi Ciganliji i na svečanom koncertu u Sava centru.

Svečano otvaranje manifestacije počeće karnevalom i defileom učesnika od Trga Republike do spomenika “Pobednik” na Kalemegdanu.

#Goran Vesić

#Radost Evrope

'