AKTUELNO

Nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, na konferenciji o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije", rekao da je pohvalio tužioce, policajce, sudije i sve koji su, kaže, doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

- Imamo na šta da budemo ponosni, iako u borbi protiv kriminala nikad ne smemo da budemo zadovojini - rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, oštre zakone koji pružaju mogućnost Srbiji da bude veoma ozbiljan zemlja u toj borbi.

- Moja molba sudijama je da sude bas tako - oštro, bez blage kaznene politikle. Zakoni su, tu, nema potrebe da ih menjamo na svakih šest meseci ili godinu dana - rekao je ministar.

Podvukao je, takođe, da je važno da se utiče da društvo shvati da korupcija nije pozeljna i nije nešto što je blago, bez obzira da li se radi o 100 evra ili o onoj koja se ne vidi na prvi pogled, a najopasnija je, jer odnosi ogroman novac, pa nam nestaju škole, bolnice, putevi, “zahvaljujući ljudima koji razmišljaju kako da steknu za sebe, a ne za opšte dobro”.

Istakao je da postoji dobra koordinacija na krovnom nivou, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, kao i da je unapređen značajno rad tužilaštava i policije.

- Uveren sam da Srbija nije zemlja u kojoj će ikada cvetati korupcija i krimainal. Uveren sam da su svi posvećeni da pokažu da smo zemlja dobrih, poštenih i odgovornih ljudi i da smo spremni da taj korov u našim redovima počupamo i pokažemo da smo zemlja u kojoj će postojati vladavina prava kao suština, a ne fraza - zaključio je Stefanović.

#Korupcija

#Kriminal

#Nebojša Stefanović

#Srbija

'