AKTUELNO

Korišćenje plastičnih kesa biće zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine, odlučili su danas odbornici Skupštine grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je ovo jedan od istorijskih trenutaka za grad Beograd i dodao da je povod za donošenje ove odluke Zakon o upravljanju otpadom, koji je donela Vlada Srbije.

- Želimo da uredimo način na koji će maloprodajni objekti koristiti plastične kese. Takođe je važno što ova odluka stupa na snagu 1. januara 2020. godine, što znači da dajemo rok nešto duži od 15 meseci, da maloprodajni lanci reše ovaj problem, odnosno da se prilagode. Planiramo i besplatnu podelu cegera širom grada - rekao je Vesić.

On je dodao da Grad sa Vladom Srbije razgovara o donošenju niza podžakonskih akata kako bi se ovaj problem rešio i van maloprodajnih objekata.

- Grad snažno stoji iza ove odluke jer se ona tiče zaštite životne sredine. Biće još odluka kojima želimo da utičemo na stepen zaštite životne sredine. Širimo pešačke zone, kupujemo električne autobuse i sve ovo je deo široke politike koju grad zastupa - naveo je Vesić.

Dodao je da se sa Vladom Srbije razgovara i o izmenama Zakona o upravljanju otpadom kako bi se u potpunosti rešio ovaj problem.

- Vreme je da Srbija počne da se bavi ovom problematikom onako kako se to radi u razvijenijim državama. Odluka o naplaćivanju plastičnih kesa u maloprodajnim objektima smanjila je promet plastičnih kesa za 60 odsto. Razgovaramo i sa maloprodajnim lancima o tome kako će se ova Odluka odraziti na njihovo poslovanje - zaključio je Vesić.

Prema ovoj odluci, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu.

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju, plastičnim kesama je potrebno oko 500 godina za razgradnju. One završavaju na divljim deponijama, rasute po zelenim i drugim površinama grada.

Da bi se permanentno zagađenje sprečilo, odnosno smanjilo na najmanju moguću meru, neophodno je zabraniti korišćenje plastičnih kesa i uvesti druga, ekološki prihvatljiva resenja.

Povodom ove odluke, obratio se i šef odborničke grupe PSG Građanski blok 381 Rade Veljanovski koji je odluku podržao, ali i ocenio da rasprava o ponašanju odbornika Saveza za Srbiju Željka Veselinovića nije morala da traje toliko dugo (oko tri sata).

Kako je rekao, napravljena je neka vrsta javne tribine za većinsku odborničku grupu.

- Mi smo osudili ono što je rekao Veselinović, ali zbog ovog scenarija da se sve što je važno za Beograd svede na kratko vreme, mi dalje ne želimo da učestvujemo u ovom rijalitiju - rekao je Veljanovski, nakon čega su odbornici PSG Građanski blok 381 napustili sednicu.

Inače, sednicu su još tokom rasprave o Veselinoviću, napustili i odbornici Saveza za Srbiju na čelu sa Draganom Đilasom i nisu se vratili.

#Beograd

#Goran Vesić

#plastične kese

'