AKTUELNO

Povodom manifestacije "Otvoreni dani evropske bastine", koja se ove godine održava pod nazivom ''Umetnost deljenja'', za građane su otvorena vrata Vlade Srbije.

Posetioci su danas mogli da čuju priču o burnoj i bogatoj istoriji zdanja u Nemanjinoj ulici koje je prvobitno bilo sediste Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije.

Novinare i posetioce, među kojima je bilo i dece, u obilazak zgrade iz pres sale povela je istoričarka umetnosti Katarina Golubović koja ih je upoznala sa arhitekturom i namenom zdanja koja je delo ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

- Zgrada je delila burnu istoriju sa srpskim narodom. Podignuta je između 1926. i 1928. godine i u njoj je bilo sedište Ministarstva finansija. Nakon Drugog svetskog rata u njoj je bilo Izvršno veće Srbije - ispričala je Golubović.

Obilazeći salu u kojoj se održavaju sednice Vlade Srbije, sa naznačenim imenima predsednice vlade i svih ministara, Golubović je podsetila da je zgrada dva puta teško oštećena, u bombradovanjima 1941. i 1999. godine i da je rekonstrukcijom 2000. godine dobila sadašnji izgled.

Krasnov, koji je sa oko 40.000 ruskih emigranata došao u Srbiju posle Oktobarske revolucije, projektovao je zgradu najpre kao dvospratnicu, ali je 1937. godine napravio projekat dogradnje trećeg sprata čime je dobila lepši i moderniji izgled.

Tada su na fasadi zgrade postavljene statue Plodnosti, Zanatstva, Industrije i Merkura, izvedene u veštačkom kamenu koji je tada prvi put korišćen u arhitekturi u Srbiji.

Posetioci su u holu ispred sale za sednice mogli da vide dela Petra Lubarde, Miće Popovića, Nadežde Petrović iz riznice dela likovne umetnosti koje je otkupljivala Vlada Srbije.

Građani su zavirili i u ''žuti salon'' rezervisan za protokolarne susrete predsednika vlade i ministara sa zvaničnicima iz regiona i sveta, a koji je opremljen nameštajem iz vremena dinastije Obrenovića.

Najduže su se zadržali u ''sobi za poklone'' u kojoj se čuvaju darovi skuplji od 1.700 dinara koji su dobijali predsednici Vlade Srbije od Vojislava Koštunice do Ane Brnabić...

Pažnju gostiju privukao je kaput, čija je procenjena vrednost oko 1000 evra, kojoj je predsednici vlade Ani Brnabić poklonio predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Kao najvredniji poklon u sobi procenjen je azerbejdžanski tepih koji je dobio Mirko Cvetković, a koji prema rečima Ljudmile Milatović iz protokola vlade, košta više od 2.000 evra.

Među ''eksponatima'' su i nadstolnjak koji je Aleksandru Vučiću izvezla žena iz Prokuplja, a na kojem stoji porculanska vaza koju je Silvio Berluskoni poklonio Mirku Cvetkoviću, kristalna flaša koju je Ivo Sanader poklonio Vojislavu Koštunicu, kao i kazaška sablja koju je Aleksandru Vučicu darovao predsednik Kazahstana.

Kroz tradicionalnu ''turu'' kroz Vladu Srbije, koja se organizuje od 2005. godine u okviru Dana evropske baštine, građani će moći da prođu i sutra od 14 sati, kao i 30.septembra i 1.oktobra.

#Vlada Srbije

'