AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović primio je danas članove reprezentacije Srbije koja je osvojila treće mesto na evropskom takmičenju "Šta znaš o saobraćaju", a na kome su se nadmetali učenici osnovnih škola.

Ministar Stefanović uručio je zahvalnice Nini Polić, Neveni Dragićević, Iliji Mrkšiću i Konstantinu Nićetinu koji su, kao državni prvaci, predstavljali našu zemlju na evropskom takmičenju u Mađarskoj.

Foto: MUP Srbije

Oni su, u konkurenciji ekipa iz 22 države, osvojili bronzanu medalju.

- Hvala vam puno što ste na najbolji mogući način predstavili Srbiju i što shvatate značaj bezbednosti u saobraćaju. Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže velike napore, pre svega kroz preventivne aktivnosti saobraćajne policije, kako bi deca bila bezbedna, ne samo u zoni škola, već i u drugim situacijama kada su učesnici u saobraćaju. Prošle godine smo uveli u sve osnovne škole predmet "Osnovi bezbednosti dece" u okviru koga je jedna od tema predavanja i bezbednost u saobraćaju, ali verujem da vi, kao državni prvaci, znate mnogo više od svojih vršnjaka - poručio je ministar Stefanović članovima srpskog tima.

Predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija zahvalio se ministru Stefanoviću što je primio mališane koji su predstavljali Srbiju i rekao da je ponosan na naše reprezentativce, koji su i ove godine opravdali očekivanja.

Foto: MUP Srbije

- Takmičenje "Šta znaš o saobraćaju" koje AMSS uspešno organizuje već skoro pola veka, nije samo takmičenje, već i najveća preventivno bezbednosna akcija u Srbiji, u kojoj je samo prošle godine učestvovalo čak 300 hiljada osnovaca. Ova deca su najbolji promoteri vršnjačke edukacije i bezbednosti saobraćaja i AMSS će učiniti sve da na adekvatan način nagradi, ne samo takmičare, već i njihove profesore koji iz godine u godinu ulažu napore kako bi njihovi učenici predstavljali Srbiju u najboljem svetlu - rekao je Butulija.

Foto: MUP Srbije

Svečanom prijemu prisustvovali su i direktor policije Vladimir Rebić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Katarina Tomašević, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković, generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev i predsednik Izvršnog odbora u “AMS Osiguranje” Dejan Jevtić.

Evropsko FIA takmičenje “Šta znaš o saobraćaju“ održava se svake godine u septembru i na ovom takmičenju učenici osnovnih škola dokazuju svoje veštine u praktičnim testovima koji se odnose na biciklizam, rukovanje biciklom i praćenje saobraćajnih znakova, kao i rešavanju testova koji su zasnovani na opažanju opasnosti na putu.

U Srbiji takmičenje “Šta znaš o saobraćaju” tradicionalno organizuje Auto-moto savez Srbije (AMSS) u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, a uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije.

#Nebojša Stefanović

'