AKTUELNO

Kako je rekao zamenik gradonačelnika, odluku o zabrani će do kraja nedelje usvojiti Gradsko veće grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će se na sledećoj sednici Skupstine grada, koja će biti održana 25. septembra, naći odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na teritoriji srpske prestonice od 1. januara 2020. godine.

- Gradsko veće grada Beograda će do kraja ove nedelje usvojiti odluku koju ćemo uputiti Skupštini grada Beograda, koja će biti održana 25. septembra, na razmatranje i odlučivanje. U pitanju je odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na teritoriji Beograda od 1. januara 2020. godine - rekao je Vesić novinarima ispred garaže "Obilićev venac", gde je prisustvovao predstavljanju eko programa JKP "Parking servisa".

Foto: Promo

To znači da će maloprodajni lanci imati rok od 15-ak meseci da se prilagode toj odluci, naveo je Vesić i ocenio da je taj rok više nego dovoljan.

Istakao je da je, od kada su tgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 60 odsto.

- Sada je vreme da odemo korak dalje i zabranimo korišćenje kesa - dodao je zamenik gradonačelnika.

Do kraja 2018. tri električna autobusa u pešačkoj zoni

Do kraja godine u pešačkog zoni u centru Beograda biće uvedena tri mala električna autobusa, najavio je danas zamenik gradonačelnika i dodao da će ti autobusi biti poklon kompanije "Naftna industrija Srbije".

- To će biti mali električni autobusi koje će građani, a i turisti moći da koriste za kretanje po pešačkoj zoni. Na taj način ćemo dati dodatni doprinos očuvanju životne sredine - rekao je Vesić novinarima.

Foto: Promo

Vesić je istakao da je plan da se od Nove godine kupe i mali električni autmobili za komunalnu policiju koji će takođe biti korišćeni u pešačkoj zoni, te da će početkom sledeće godine na tenderu koji raspisuje Grad Beograd biti kupljeno 80 novih električnih autobusa.

On je podsetio da je juče u Kini potpisan ugovor o preuzimanju fabrike "Ikarbus" od strane jednog kineskog proizvođača.

Foto: Promo

- Ono što treba da znate je da će oni u 'Ikarbusu' proizvoditi električne autobuse što znači da će 'Ikarbus' postati izvoznik električnih autobusa. Neće ih prodavati samo u Srbiji već i po Evropi što je takođe dobro za nas jer ćemo na taj način pospešiti da drugi sprski gradovi mogu da dobiju električne autobuse što do sada nije bio slučaj - dodao je Vesić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je istakao da Srbija postaje ekološki osvešćena.

- Plastične kese su paradigma borbe za čistu i zdravu životnu sredinu - rekao je on i podsetio da je, od kada su trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 60 odsto.

Foto: Grad Beograd

On je rekao da svaki parking servis u Srbiji ima misiju da svest o važnosti životne sredine podigne na zavidan nivo i dodao da je beogradsko preduzeće "Parking servis" dokaz da se to može.

Trivan je podsetio da je garaža "Obilićev venac" dobila Parksmart sertifikat i tako postala prva "zelena garaža" u Evropi.

- Čestitam JKP "Parking servis" Beograd na onom što radi i pozivam sve druge u Srbiji da slede njihov primer. Ministarstvo će, ne samo podržati već i pomoći aktivnosti koje se tiču načina na koji koristimo vozila jer korišćenje električnih vozlila mora da uđe u veću upotrebu - poručio je Trivan.

On je istakao da u Srbiji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 6.000 ljudi godišnje umre od komplikacija koje su izazvane respiratornim problemima, odnosno zbog lošeg kvaliteta vazduha.

Foto: Grad Beograd

- Nemamo drugog puta nego da smanjujemo zagađenje iz energetskih kapaciteta, kao i emisiju štenih gasova iz vazduha - rekao je Trivan i dodao da postoji više načina da se to postigne, a jedan od glavnih je veća upotreba električnih vozila.

Predstavljanju eko programa JKP "Parking servisa" je, između ostalih, prisustvovao i direktor tog preduzeća Andrija Čupković.

Foto: Promo

Reč je o programu koji je deo kampanje "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj" čiji je cilj podizanje svesti u javnosti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja održivih vidova saobraćaja. Ta kampanja se, u organizaciji Udruženja parkirališta Srbije, sprovodi već tri meseca u gradovima širom zemlje i trajaće do novembra ove godine.

#Autobus

#Goran Vesić

'