AKTUELNO

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu počela je sa radom prva magnetna rezonanca, vredna 100 miliona dinara, čiju nabavku je obezbedila Pokrajinska vlada.

Reč je o najboljem dijagnostičkom aparatu u našoj zemlji, koji će omogućiti dijagnostiku dece i omladine do 18 godine i novorođenčadi.

Nabavkom najsavremenijeg aparata za magnetnu rezonancu, prateće opreme i izgradnjom posebnog objekta za ove namene, prvi put stvoreni su uslovi da se ceo postupak dijagnostike obavi na Institutu, na jednom mestu i na efikasan način, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, zahvalivši se svim kompanijama koje su se priključile ovoj akciji.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Koliko je značajna nabavka magnetne rezonance govori podatak da se na Institutu godišnje obavi oko 130.000 pregleda, te da je za oko 2.000 pacijenata potrebno obaviti pregled i dijagnostiku magnetnom rezonancom.

- Plan nam je i da rekonstruišemo fasadu Dečije bolnice i da nastavimo sa nabavkom novih aparata u ovoj i svim drugim zdravstvenim ustanovama, jer je cilj Pokrajinske vlade revitalizacija i modernizacija komletnog zdravstvenog sitema Vojvodine - naveo je Mirović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor Naftne industrije Srbije, rekao je da je za ovu kompaniju čast i zadovoljstvo što je deo ove humanitarne akcije.

„NIS nije samo kompanija ili brend, mi smo jedna velika porodica, a u srcu te porodice su deca. Zato nikad nije bilo pitanje hoćemo li biti u ovoj akciji, bilo nam je samo važno kako da pomognemo“, izjavio je direktor Tjurdenjev.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić istakao je da je ponosan što je ta kompanija bila deo ovako velikog i značajnog društveno odgovornog poduhvata, sa ciljem da deca i mladi na teritoriji Vojvodine dobiju kvalitetniju dijagnostiku i lečenje.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Od svih akcija u kojima je učestvovala MK grupa, ova mi je najdraža, pre svega jer je za decu i za grad koji najviše volim - rekao je Kostić.

- Ovo je veliki dan za Institut i decu iz Vojvodine. Pored nabavke magnetne rezonance, veoma značajnu ulogu ima i posebno izgrađen objekat za tu namenu, koji je opremljen po svim standardima kako i zahteva ovaj visoko sofisticiran aparat - izjavila je direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Jadranka Jovanović Privrodski, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi na izdvojenim sredstvima.

Današnjem događaju prisustvovao je i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković.

#Bolnica

#Novi Sad

'