AKTUELNO

Ministar je istakao da će savremeni video nadzor omogućiti efikasniju zaštitu dece i najavio njegovo uvođenje u sve srednje i osnovne škole u Srbiji.

Bezbednost učenika svih 17 osnovnih škola u beogradskoj opštini Palilula od nedavno je povećana na mnogo viši nivo, uvođenjem savremenog video nadzora koji je direktno povezan sa policijom. Sistem, koji kamerama u visokoj rezoluciji snima školske objekte i njihovu neposrednu okolinu, detektuje svaku povredu određenog perimetra, automatski prati počinioca, a ima i mogućnost prepoznavanja lica.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je sa direktorom policije Vladimirom Rebićem i predsednikom opštine Palilula Aleksandrom Jovičićem obišao nadzorni centar u Policijskoj stanici Palilula, objasnio je da tim sistemom može da se napravi baza podataka svih za koje se ispostavi da su u školu dolazili sa zlim namerama.

- Policija ima mogućnost da nadzire šta se dešava u školskim dvorištima, u neposrednoj blizini škola i da kroz savremeni informatički sistem prati dešavanja u školi - objasnio je Stefanović i konstatovao da će to omogućiti policiji da sa manjim brojem ljudi efikasnije pokrije svaku školu i time ostvari veću bezbednost dece.

Ministar je dodao i da je u školama na opštini Palilula ugrađen i takozvani „panik taster“, preko kojeg, u slučaju sumnjive situacije, svako, u dvosmernoj komunikaciji, može da kontaktira dežurni centar u policiji. To će biti pilot projekat, a potom i u drugim gradovima u Srbiji, naveo je ministar.

Stefanović je naglasio da je tokom ove godine nijedno dete nije stradala u saobraćaju u blizini škola, kao i da je registrovan mali broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama.

Ministar je zahvalio predsedniku opštine Palilula Aleksandru Jovičiću na sredstvima koja je ta opština izdvojila za uvođenje video nadzora istakavši da je saradnje policije sa tom opštinom dobra primer koji treba da slede i ostale lokalne samouprave

S. P.

#Bezbednost

#Nebojša Stefanović

#deca

'