AKTUELNO

Ona je izjavila je da je izuzetno srećna što se pridružila avio-kompaniji.

Avio-kompanija Er Srbija dobila je prvu ženu kapetana - Vesnu Aleksić.

Vesna Aleksić, 36-godišnja pilotkinja postala je kapetan na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, a sutra će imati svoj prvi let kao kapetan Er Srbije od Beograda do Bejruta.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić izjavio je da ta kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada.

- Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo što smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji - rekao je Kondić.

Foto: Beta

Aleksić je svoju letačku karijeru počela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, a posle diplomiranja, u kompaniji Montenegro erlajns, radila je kao kopilot na avionu Foker 100.

Postala je kopilot na avionima tipa erbas A320 u floti Viz Era 2012. godine, pre nego što je napredovala na poziciju kapetana 2014. godine, dok je živela u Skoplju.

Aleksić je tokom karijere zabeležila više 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima. Rođena u Beogradu i ćerka je vazduhoplovnog inženjera.

- Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu - rekla je Aleksić.

I. P.

#Avion

#Beograd

#Er Srbija

'