AKTUELNO

Ministar pravde Nela Kuburović sastala se danas u Berlinu sa potpredsednikom Javnobeležničke komore Nemačke Ričardom Bokom, sa kojim je razgovarala o saradnji dve zemlje u oblasti notarijata i unapređenju razmene iskustava između srpskih i nemačih javnih beležnika.

Kuburović i Bok su ukazali su da Srbija i Nemačka neguju dobre i prijateljske odnose i istakli da se, pored privredne, intezivna saradnja ostvaruje i u oblasti pravosuđa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Bok je ukazao da Srbija ima jako dobar Zakon o javnom beležništvu koji odgovara evropskim standardima, kao i da Komora javnih beležnika Nemačke stoji na raspolaganju kolegama iz Srbije u cilju razmene iskustava i daljeg unapređenja ove pravosudne profesije.

Ministarka pravde je istakla da su javni beležnici posle četiri godine rada u Srbiji opravdali svoje postojanje, a da je Nemačka pružila veliku podršku prilikom uvođenja javnobeležničke profesije u pravni sistem Srbije.

Ona je ukazala da se Srbija u velikoj meri ugledala na nemački notarijat, koji je postavio visoke standarde u ovoj pravnoj oblasti.

Govoreći o e-upravi kao jednom od prioriteta Vlade Srbije, ministarka Kuburović je naglasila da srpsko Ministarstvo pravde veliku pažnju posvećuje digitalizaciji pravosuđa i elektronskoj razmeni podataka, što upravo javnim beležnicima treba da olakša rad.

Ona je istakla da su javni beležnici danas u Srbiji povezani ne samo sa sudovima, već i sa registrima drugih državnih organa, koji raspolažu podacima neophodnim za njihov efikasan rad, a sve kako bi građanima i privredi omogućili pravnu sigurnost i kvalitetnu uslugu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Javnobeležničke komore Srbije.

Tokom posete Berlinu, ministarka Kuburović potpisaće zajedno sa predsednikom Javnobeležničke komore Srbije, Memorandum o saradnji sa notarskom komorom Nemačke, a sastaće se i sa nemačkim ministrom pravde Katarinom Barli, dodaje se u saopštenju.

#Nela Kuburović

'