AKTUELNO

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća porodici preminulog akademika prof. dr Vladete Jerotića.

- Napustio nas je čovek velikog talenta, istaknuti lekar, neuropsihijatar i književnik, ostavivši neprocenjiv trag, kako kroz svoja napisana dela, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja. Otišao je erudita koji će uvek živeti sa nama kroz dela po kojima ćemo ga uvek pamtiti. U svoje ime i u ime svih članova Vlade Republike Srbije, primite izraze najdubljeg saučešća - napisala je premijerka Brnabić.

Telegram saučešća povodom smrti Jerotića uputio je i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

- Jerotić je u svom predanom, višestranom i neodustajnom umnom radu spajao ono što mnogi nisu znali i smeli. Suočavao je moderna znanja o čoveku sa hrišćanstvom i predanjem Svetih otaca i pokazivao da nismo u znanju o sebi odmakli od drevnih mudrih podvižnika. Štaviše, pokazao je koliko u svesti o čovečjem sklopu i cilju zaostajemo -napisao je Vukosavljević.

Sahrana Vladete Jerotića

Svi oni koji su voleli i poštovali lik i delo velikog čoveka i uvaženog akademika Vladete Jerotića, moće će da odaju poslednju poštu u četvrtak na Novom groblju. Opelo i ispraćaj Vladete Jerotića su iz crkve na Novom groblju zakazani su u četvrtak 6.9. od 13 sati.

Ministar je istakao da je Jerotić davao odgovore na goruća pitanja savremene ljudskosti, osvešćivao i prosvećivao.

- Esejista od širine i kulture, čije brojne knjige mnogim čitaocima mnogo znače, ili da posegnemo za Dučićevim rečima, bio je mudra i blaga misao upućena našoj duši. Nedostajaće nam ta misao i spremnost da je podeli s nama  - napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Gradonačelnik Beograda Radojičić takođe je danas izjavio saučešće porodici Jerotić povodom smrti akademika Vladete Jerotića.

- Izražavam najdublje saučešće povodom smrti velikog čoveka, akademika Vladete Jerotića. Čast mi je što sam poznavao takvog stručnjaka i predivnu osobu kakva je Vladeta Jerotić bio - naveo je Radojičić.

- U našim razgovorima divio sam se njegovoj mudrosti, ali i istinskoj skromnosti koja odlikuje samo posebne ljude. Znanje i saveti koje je nesebično delio su od nemerljivog značaja u oblasti medicine i psihologije, i verujem da su dotakli i oplemenili živote mnogih ljudi - istakao je gradonačelnik Beograda.

#Sahrana

#Saučešće

#Vladeta Jerotić

'