AKTUELNO

Žeželjev most u Novom Sadu, srušen u NATO bombardovanju, biće krajem sedmice otvoren za drumski saobraćaj u prisustvu komesara EU za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johanesa Hana.

Ovo je najavljeno na sastanku u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, koji je istakao da je EU uložila više od 30 miliona evra u izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica.

Fabrici je rekao da ovaj most služi boljoj povezanosti u regionu i doprinosi daljem snaženju ekonomije i unapređenju poslovanja u Srbiji, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Foto: Tanjug

Vučić je izrazio zahvalnost EU za veliku pomoć u obnovi Žeželjevog mosta, ali i za sve donacije koje pomažu jačanju srpskog društva, a posebno ekonomije.

Dvojica sagovornika su razgovarala i o napretku procesa pristupanja Srbije EU, kao i o stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Srušen u aprilu 1999. godine

Žeželjev most, koji je izgrađen pre gotovo pola veka, srušen je u NATO bombardovanju 25. aprila 1999. godine. Rušenje tri mosta 1999. godine imalo je ogromne posledice po život Novosađana pošto su stanovnici sremske strane grada ostali bez vode za piće. Odmah po završetku rata najavljena je obnova mostova, pa je pontonski most na baržama sagrađen je u septembru 1999. godine, nedaleko od nekadašnjeg Varadinskog mosta, a nešto kasnije je izgrađen i privremeni Montažno-demontažni drumsko-železnički most na pedesetak metara od srušenog Žeželjevog mosta.

#Novi Sad

#most

'