AKTUELNO

Nelegalna gradnja ošetitla je budžet Beograda za između 70 i 80 miliona evra, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i objašnjava da je neophodno da se čitavo društvo ozbiljnije pozabavi ovim fenomenom.

- Ne želim nikoga da optužujem, jer sa nelegalnom gradnjom ne može da se izbori samo Grad Beograd ili samo policija, ili samo tužilaštvo, ili samo Ministarstvo građevine. Da bi smo rešili problem nelegalne gradnje, moramo u tome da učestvujemo svi - naveo je Vesić.

On je rekao da kada neko nelegalno gradi, on ne plaća doprinose za građevinsko zemljište, te tako nestaje novac kojin je mogao biti iskorišćen za gradnju puteva, bolnica, škola, kanalizacije...

- Neko umesto da to plati gradu, stavlja te pare u džep, nelegalno gradi i vara građane, jer im prodaje objekat koji nije legalan. Kada legalno gradite, vi dobijate građevinsku dozvolu. Da biste dobili građevinsku dozvolu, vaš projekat mora da prođe kroz kontrolu kako Sekretarijata za urbanizam tako i čitavog niza institucija čije kontrole garantuju da će se objekat graditi u skladu sa svim standardima - istakao je Vesić.

Kada se legalno gradi zgrada, dodaje on, osim što se dobija građevinska dozvola, radi se i procena da li nešto treba da se poboljša na infrastukturi kako bi se ta zgrada izgradila.

- Nelegalni graditelji to ne rade. Oni samo izgrade zgradu i opterete dodatno infrastrukturu - navodi zamenik gradonačelnika.

Vesić je, kako kaže, uputio pismo Javno-beležničkoj komori u kome je tražio da se prestane sa overavanjem ugovora iz nelegalne gradnje zato što je nelegalna gradnja krivično delo.

- Pored toga, razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva građevine. Imamo dobru saradnju sa tim ministarstvom, koje je veliki pomak uradilo donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji, jer je Srbija prvi put dobila građevinske dozvole za 28 dana i skočila na Duing biznis listi - rekao je on i dodao da Zakon o ozakonjenju omogućava da građani mogu da ozakone svoje objekte po pristupačnim cenama, na veoma lak način, ukoliko ispunjavaju zakonske uslove.

Vesić je podsetio da je prošle srede počela rekonstrukcija Trga republike.

- Ne radi se samo kompletan Trg republike, već i Makedonska ulica sve do Doma omladine, zajedno sa raskrsnicom, Kolarčeva skoro do "Albanije", Jug Bogdanova malo iznad Doma Vojske, Vasina do nivoa gde je Narodni muzej. Menjaju se kompletne instalicije, sadi se novo drveće. Radi se temeljito - naveo je on.

Ističe, da će do kraja 2020. godine početi izgradnja metroa koji će imati dve linije, jedna će ići od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Zemuna prema Ustaničkoj ulici.

- One će praviti krst i imaće četiri linije BG voza koje će činiti jedinstven sistem. Planiramo i tramvajske mreže. Sve to predstavljaće jedan jedinstven sistem, iako su to tri različita šinska sistema - rekao je Vesić i dodao da se već radi na širenju mreže BG voza sa ciljem da se mreža proširi do Lazarevca i Mladenovca.

Vesić je posebno naglasio da u Gradu svi funkcionišu kao tim i da je gradonačelnik Zoran Radojičić timu doneo preciznost koja karakteriše hirurge, ljubav prema ljudima koju lekari moraju da imaju, kao i organizovanost.

- Mi radimo kao tim i manje je važno ko šta radi u tom timu, jer mi sprovodimo politiku Aleksandra Vučića koju podržavaju građani Beograda - naveo je Vesić i dodao da su oni pre njih imali priliku da rade, a ništa nisu uradili i da im zato neće biti dozvoljeno da teraju investitore koji žele da grade.

#Beograd

#Goran Vesić

'