AKTUELNO

Postao je sinonim za bogatstvo ljudi širom sveta.

Vladar koji je stavio Mali na mapu sveta, i to bukvalno, jeste Mansa Musa I. Naziv Mansa, lokalni naziv za vladara, nasledio je od oca 1312. godine. Za vreme svoje vladavine, proširio je granice države.

Mali se tada prostirao na preko 3500 kilometara kvadratnih, i delimično ili celokupno, zauzimao teritorije današnje Gambije, Gvineje, Gvineje Bisao, Obale slonovače, Mauritanije, Nigera, Senegala i , naravno, Malija.

Mali je u to vreme bio centar trgovine, a uz sve vrste proizvoda najpoznatiji su bili po – belom roblju. Međutim, njihov osnovni izvor bogatstva nije bila nikakava trgovina. Na teritoriji Malija nalazili su se neki od najizdašnijih rudnika zlata Afrike, što je u sistemu srednjovekovne verzije privatizacije nad rudnicima, vladarsku porodicu učinilo basnoslovno bogatom.

Ulazak na veliku scenu!

Da ne ostane samo jedna od "neproverenih glasina“, Musa je svoje bogatstvo pokazao svetu 1324. godine, kada je krenuo na epsko putovanje ka Meki. Pripreme za polazak su trajale pune dve godine, a verovatno i više, i sastavljena je jedna od najčudesnijih povorki, koja je krenula na put dug 6.000 kilometara.

Pisani izvori govore da je povorka brojala stotinu slonova i sedamsto kamila, a na svakoj životinji je bio dvostruki sepet napunjen zlatom. Kralj je išao na čelu kolone u kočiji optočenoj zlatom, a oko njega 500 njegovih privatnih robova, svi nakićeni ogromnim komadima zlata i dragog kamenja. Potom je išlo između 10 i 20 hiljada kraljevih podanika, koji su, svako iz svog razloga, pratili kralja na put u Meku.

I na kraju, ne treba zaboraviti ni 12.000 konjanika, vojnika koji su bili zaduženi za bezbednost povorke. Sve u svemu, u različitim izvorima se navodi da je povorka brojala izmedju 25.000 i 60.000 ljudi. Kako je to tadašnji istoričar napisao: “Bleštanje zlata na tom karavanu postidelo bi i afričko sunce“.

Vremenom, kako su Mali uništavali međusobni sukobi oko prevlasti nad teritorijom bogatom zlatom, priče o Musinom bogatsvu su bivale zaboravljene. Od zaborava su je otrgli Francuzi, kada su, krajem XIX veka zauzeli Mali i pripojili ga svojoj koloniji Francuski Sudan.

J. Stanković

#Bogatstvo

#Novac

#Zlato

'