AKTUELNO

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je danas Borski upravni okrug gde je istakao da su nerazvijena i opustela brdsko planinska i rubna područja najvažniji deo mozaika ravnomernog regionalnog razvoja i da treba da bude imperativ Srbije.

Foto: Beta

- Ko to ne vidi, ne vidi daleko. Nema rešenja sa strane, rešenja su upravo ovde", rekao je ministar Krkobabić i istakao da je projekat „500 zadruga u 500 sela“ pre svega namenjen ovim opustelim područjima gde nema puteva, mostova, ambulante, škole, televizijskog i signala mobilne telefonije.

Foto: Beta

Ministar je posetu počeo u brdima sela Topolnica gde je, u razgovoru s meštanima ovog i okolnih sela, predstavio ovogodišnji Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: Beta

Govoreći o značaju zaustavljanja pražnjenja rubnih brdsko planinskih područja Krkobabić je podstakao meštane sela na udruživanje jer su poljoprivreda i stočarstvo jedini izvori njihove egzistencije, a samo udružena ta poljoprivredna gazdinstva mogu opstati.

Foto: Beta

Krkobacić je takođe posetio i milanovački kraj, a posetio je domaćinstvo u blizini Donjeg Milanovca gde je takođe razgovarao o osnivanju zadruga u selima ove opštine.

Foto: Beta

Mladi poljoprivrednik Ilija Badrkić, koji se bavi stočarstvom i poljoprivredom, izrazio je spremnost da sa nekolicinom svojih prijatelja osnuje zadrugu i još jednom na delu pokazao optimizaam mladih za opstanak života na selu.

Prisutnima su se obratili i član Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan i predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović koji su se takođe obratili prisutnima pojasnivši im značaj udruživanja.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'