AKTUELNO

Uzrok smrti još nije poznat.

Najpoznatija stujardesa sa ovih prostora Vesna Vulović, koja je 1972. godine preživela pad "Jatovog" aviona sa visine od 10.000 metara, preminula je u svom stanu u Ulici despota Stefana u 67. godini.

Foto: Printscreen Youtube

Ona se nekoliko dana nije javljala na telefon, pa su zabrinuti prijatelji pozvali policiju koja je obila stan i njeno telo pronašla u petak popodne u kupatilu. Uzrok smrti zasada nije poznat, ali je bilo očigledno da je preminula pre nekoliko dana.

Kako saznaju mediji, ona je bila u lošem zdravstvenom stanju. Njeno telo biće poslato na obdukciju, kada će se znati više informacija.

Pristup policijskim službenicima tokom dana otežavali su Vesnini kućni ljubimci, tri mačke sa kojima je živela. Zbog nedostatka hrane i vode, životinje su bile agresivne, pa je veterinarska služba morala da ih zbrine. Tek posle toga su forenzičari, zajedno sa Vesninim bratom, mogli da uđu u stan.

- Još sam u šoku, danas su mi javili da su pronašli Vesnu - rekao je vidno uzrujan njen brat. - Još čekam da odnesu telo, nisam u stanju da razgovoram o detaljima.

Ispred ulaza u stan bile su zatečene komšije, pogođene vešću o Vesninoj smrti. Kako navode, ona je godinama živela sama, tiho i povučeno, sa svojim kućnim ljubimcima, ali komšije su je volele i poštovale. Letos je, kako kažu, sa jednim od njih zamenila stan na trećem spratu u kojem je živela 15 godina i preselila se u manji na petom spratu.

Foto: Printscreen Youtube

- Čudila sam se što flajer na njenim vratima stoji nekoliko dana - kaže Biljana Petrović, komšinica. - Nismo je videli duže nego inače, a da se nešto događa posumnjali smo zbog buke koju su njeni ljubimci pravili. Kada je policija posle poziva iz komšiluka stigla, naša sumnja se, nažalost, obistinila.

Prema rečima drugih suseda, uprkos narušenom zdravlju i svemu što je preživela, Vesna je bila vedrog duha i spremna za šalu. Ponosni su što je baš u njihovoj zgradi živela stjuardesa poznata po tome što je preživela pad sa 10.000 metara. Svedoče da ju je poslednjih godina retko ko posećivao, jedino je imala brata sa kojim nije bila u najboljim odnosima.

- Hodala je uz pomoć štaka, trudila se da ne zanemari svoj damski izgled, ali u poslednje vreme se na njoj videlo da je težak život učinio svoje - kaže Petrovićeva. - Nedavno je imala infarkt nakon čega joj se zdravlje još više pogoršalo. Obožavala je decu iz komšiluka, kojima je stalno kupovala slatkiše. Poslednji put kad sam je srela, vraćala se sa druženja sa prijateljima. Zapamtiću taj njen osmeh i reči: "Kako sam dobru medovaču popila!"

POSLE PADA PRIVREMENO PARALIZOVANA

Četiri decenije su prošle od pada "Jatovog" aviona sa visine od deset hiljada metara na relaciji Kopenhagen-Zagreb, koji je jedino Vesna Vulović od 29 putnika, preživela. Tada 22-godišnja devojka, koja je tek nepunih godinu dana radila kao stjuardesa, greškom je poletela umesto koleginice.Zbog eksplozije bombe, koja je bila podmetnuta, avion se srušio, a Vesna jedina ostala živa. Kako je rekla, kada je po ko zna koji put premotavala film, nisu bila tačna tumačenja da je rep aviona bio njeno utočošte kada je avion na teritoriji Čehoslovačke počeo da propada. Bila je u sredini trupa, a svedoci su kasnije rekli da su je pronašli sa nogama na zemlji, a da je gornji deo bio u trupu letelice.

Od posledica pada imala je frakturu lobanje, obe slomljene noge, tri slomljena pršljena i privremenu paralizu, zbog čega je nekoliko meseci bila nepokretna. Prohodala je nakon nekoliko uzastopnih operacija. Iako je teško živela, penzionisana 1991. godine, sa malom penzijom, nedovoljnom za normalan život, nikada se nije žalila.

S.A.

#Avion

#Smrt

#Stjuardesa

#Vesna Vulović

'