AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas da je na ovogodišnjem Bir festu sakupljeno tri puta više reciklažnog otpada nego tokom prethodnog Bir festa.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas da je na ovogodišnjem Bir festu (Beer Fest) sakupljeno tri puta više reciklažnog otpada nego tokom prethodnog Bir festa, što pokazuje da je svest građana o zaštiti životne sredine na visokom nivou.

Nikodijević, koji je na beogradskom Ušću prisustvovao selekciji velikih količina reciklažnog otpada koji se organizovano sakuplja nakon Bir festa, koji je trajao od 15. do 19. avgusta, novinarima rekao da su ove godine građani odložili 216.000 limenki, više od 14,5 hiljada plastičnih flaša i stotine drugih vrsta otpada.

On je rekao da je ta aktivnost ogledni primer kako u budućnosti treba da izgleda primarna selekcija otpada i dodao da je ideja da se u svim stambenim naseljima postavi dovoljan broj kontejnera za primarnu selekciju opada, a potom bi se on tretirao u raciklažnim dvorištima.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku u užem delu grada Beograda postoje tri reciklažna dvorišta, a prema strategiji cilj je da u naredne dve godine svaka opština ima po jedno reciklažno dvorište.

- Ne mogu svi reciklažni centri da se urade odjednom, ali će se postepeno puštati svi u rad. Obrenovac, Barajevo i Lazarevac ne pripadaju po trenutnoj odluci gradu Beogradu, već oni preko svojih komunalnih preduzeća tretiraju otpad, a grad Beograd tretira otpad za ostalih 14 opština - izjavio je on.

Nikodijević je kazao da se u spalionicama ne spaljuje sav otpad, već da reciklažna dvorišta služe da ono što može ponovo da se vrati u proizvodnju ne ode u spalionicu.

- U spalionicu će ići samo ono što ne može separacijom da da novu vrednost. Gledaćemo da se izgradnjom recilažnih dvorišta što manje daje u spalionicu - rekao je Nikodijević.

On je kazao da se na taj način brine o životnoj sredini, ali je i podsetio da je tretiranje otpada unosan biznis i dodatan prihod u budžet grada Beograda.

#Belgrade Beer Fest

#Nikola Nikodijević

'