AKTUELNO

Meteorolog Goran Mihajlović, objašnjava za Pink, kako su vremenske prilike logična posledica dešavanja i promena temperature na globalnom planu.

- Požar u Kaliforniji,vatrene stihije u Evropi, kiše u Srbiji, videli smo i u Britaniji je postojalo upozorenje na tople talase, iznenađenje što nema kiše, koja je karakteristična za njih, zatim, požare u Švedskoj i tako dalje... Globalni porast temperature kao posledicu ima i češću i intezivniju pojavu ekstremnog vremena - rekao je Mihajlović.Kako kaže, on naravno nije linearan i jednako zastupljen na celoj planeti.

- Mi smo imali više padavina nego što je uobičajeno. Globalni porast temperature kao posledicu ima i češću i intezivniju pojavu ekstremnog vremena. Sa porastom temperature raste sposobnost atmosfere da primi veću količinu vlage, ta vlaga se kasnije mora izlučiti kroz padavine, sam prostorni raspored kada se gleda planetarno  - rekao je meteorolog.

Kako kaže, mi smo imali malo više padavina, kao i visoku vlagu, i dodaje da ovaj period neće biti nalik na prethodna leta kada smo imali veoma visoke temperature.

- Za poljoprivredu ovo na primer, nije tako loša godina, sa druge strane, u avgustu će biti malo suvlje vreme, ali opet ne sa nekim ekstremnim temperaturama - rekao je Mihajlović.

#Temperatura

#Zemlja

#meteorolog

'