AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja Zoran Đordević izjavio je danas da se utvrđuje šta je od zanimanja potrebno na tržištu kako bi se ponudile prekvalifikacije, i poručio da je cilj kreiranje novih radnih mesta i stvaranje kvalifikovanih kadrova.

Đorđević je za rekao da je Vlada Srbije uočila da će zbog manjka radne snage u nekim oblastima biti problema i da već sada želi da radi proaktivno, kako bi ti problemi bili manji.

- Sada već imamo manjak radne snage i želja nam je da probamo kroz prekvalifikacije da dođemo do adekvatne radne snage. Ali, želimo da i oni koji rade zadrže svoja radna mesta - rekao je Đordević.

Ministar je istakao da je ljudima omogućeno da idu na prekvalifikacije, te je naveo da je cilj kreiranje novih radnih mesta, ali i stvaranje kvalifikovanih kadrova.

- Počeli smo od IT sektora, uspeli smo, videli da postoji veliko interesovanje. To je sada popularno zanimanje. Sada idemo preko lokalnih nacionalnih službi, da vidimo šta je potrebno od zanimanja, i radimo tendere da prikupimo ljude koji mogu da ih prekvalifikujemo i da dođemo do kadrova - rekao je Đordević.

Ipak, ukazao je da fale kadrovi za "stara zanimanja", kao što su varioci i vozači, dodajući da za neka zanimanja nema ni zainteresovanih.

- Za IT imamo najviše zainteresovanih, javlja se 10 ljudi na jedno potencijalno radno mesto za prekvalifikaciju - ukazao je Đordević. Poručio je da vlada neće stati.

- Ići ćemo dalje, prilagodavaćemo se novim potrebama i uslovima. Želimo da pružimo mogućnost i jednake šanse svima da svako ima pravo da radi - rekao je Đordević.

Kada je reč o uskladivanju obrazovanja sa potrebama tržišta, Đorđević je rekao da se ranije o tome nije vodilo računa, ali da se sada i na tome radi i da se ide u dobrom pravcu.

- Ministar Šarčević radi na tome, vlada, zajedno radimo i dogovaramo se da radimo zajedno na tome da anketiramo i vidimo šta je to potrebno - rekao je Đordević i dodao da on već razgovara sa investitorima o njihovim potrebama.

Od prvog jula primenjuje se Zakon o finansijskoj podršci porodicama, koji predviđa veća davanja za novorođenčad, ali i nova pravila za isplatu porodiljske nadoknade, koja predviđaju da država direktno uplaćuje novac na racun porodilja, dok je posrednik u plaćanju izbačen, a Đorđević kaže da neće biti kašnjenja.

- Po zakonu svi imaju pravo na naknadu u određenom procentu od države, koliko god su odsutni zbog porođaja. Što se tice isplate, biće redovna, i u avgustu očekujemo prvu uplatu za jun - naveo je ministar.

Kako je naglasio, prvi put su u ovo uključene i poljoprivrednice.

- Svi koji su uplaćivali imaju pravo i na neku nadoknadu - ukazao je on.

Što se tice slučaja trudnica i porodilja iz kompanije "Hendi", Đorđević je rekao da se tu čekalo da poslodavac isplati naknade.

- Hendi nije isplaćivao – čekamo da on isplati da bismo mi njemu uplatili. U kontaktu smo sa vlasnikom i imamo uveravanja da će to da se desi ovih dana - rekao je Đordević.

#Posao

#Zoran Đorđević

#poslovanje

'