AKTUELNO

Pravoslavni vernici obeležavaju Materice, koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić.

-Veče pred praznik Materica deca pripremaju klupčiće vunenih traka, kanapa i krišom ih stavljaju pod jastuk da ne bi zaboravili sutrašnji praznik. Neki se probude pre majke pa je vezuju pospanu, druga deca se vrte i traže priliku kad će majku vezati - rekao je za portal Pink.rs, etnolog Dragomir Antonić, govoreći o običajima na ovaj praznik.

-Ona se pravi da izbegava da im to dozvoli, ali na kraju se predaje i deca vezuju majku tražeći od nje poklon kojim će se odrešiti. Kad im preda poklone deca je odvezuju i odlaze da se igraju - dodaje Antonić.

Prema njegovim rečima, ranije je bio opšte rasprostranjen običaj da majka ćerki koja se udala prethodne godine odnosi na ovaj dan tortu i poklone. Kćer je obično dobijala materijal za haljinu ili već gotovu haljinu, a zet košulju.

Druga varijanta običaja je bila da kćer i zet odlaze kod majke odnosno tašte na ručak ili večeru gde bi takođe bili darivani.

Mila Bosić, etnolog beleži da se u vojvođanskim selima običaj izvodio u subotu u popodnevnim i večernjim satima, kad bi deca simbolično vezivale uzicom svoje majke kao i majke u susedstvu, a one bi se oslobađale unapred pripremljenim poklonima. Deca su tad pevale i pesmice.

Jedna od njih je glasila ovako:

Dobro veče gazdarice Čestitam ti materice Ako ne daš materice Vrag te odno gazdarice“

Č.Nikolić

#Majka

#Materice

#Praznik

#deca

'