AKTUELNO

Roditeljima u Srbiji do Nove godine biće dostupna nova mobilna aplikacija "Halo beba", gde će moći da dobiju korisne savete i važne informacije vezane za razvoj, ishranu i negu dece.

Aplikaciju rade UNICEF i kompanija Nordeus u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje.

Predstavnica UNICEF-a Vesna Savić Djukić naglasila je da se nada da će mobilna aplikacija biti dostupna i pre Nove godine, da će biti besplatna i obogaćena dodatnim informacijama koje su važne za razvoj, ishranu i negu dece, zdravstvene i druge najčešće probleme.

Ona je naglasila da će biti uspostavljena i elektronska platforma za kontinuiranu edukaciju patronažnih sestara.

Predstavnica telefonskog savetovališta "Halo beba" Anđelka Kotević naglasila je da će roditelji kao i do sada moći da pozovu telefonom savetovalište, ali da je nova mobilna aplikacija iskorak dalje, da na najčešća pitanja koja muče roditelje u prva tri meseca bebinog života brzo dobiju odgovore.

Direktor Nordeusa Branko Milutinović kaže da se njegova kompanija upustila u ovaj projekat jer je rad patronažnih sestara koje u okviru zdravstvenog sistema funkcionišu u Srbiji Svetska zdravstvena organizacija uvrstila kao preporuku za sve zemlje sveta.

- Njihov rad dodatno možemo da ojačamo mobilnim aplikacijama - naglasio je on.

Telefonsko savetovalište Halo beba osnovano je 2001. godine uz stručnu pomoć i finansijsku podršku UNICEF-a. Marija Kuljanin iz "Halo Bebe" kaže da je na početku bilo oko 60 poziva roditelja, a da danas patronažne sestre koje rade u savetovalištu daju 400 do 450 saveta dnevno.

Najviše poziva ima iz Beograd, ali i cele Srbije pa i sveta. Savetovalište radi 24 sata, 365 dana u godini.

Grad Beograd je od samog početka podržao rad "Halo bebe", a značaj telefonskog savetovališta istakao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji se video porukom danas pružio podržku njegovoj modernizaciji.

#Aplikacija

#Beba

'