AKTUELNO

Devenport je naglasio da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u julu označilo izuzetno veliki napredak u pregovorima Srbije i EU.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport izjavio je danas da će tokom predsedavanja Malte Unijom u prvoj polovini 2017. godine pažnja biti usmerena na vladavinu prava i sprovođenje obaveza u toj oblasti, sa ciljem, kako je primetila šefica pregovaračkog time Srbije Tanja Miščević, da postignemo standard normalne, razvijene Srbije 21. veka.

Na predstavljanju izveštaja o sprovođenjenja Akcionog plana za poglavlje 23, koje regulište upravo tu oblast, Devenport je naglasio da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u julu označilo izuzetno veliki napredak u pregovorima Srbije i EU.

On je pri tome podsetio da je reč o poglavljima koja se otvaraju na samom početku pregovora, a razlog za to je da se omogući zemlji kandidatu više vremena za njihovo kvalitetno sprovođenje.

-Mislim da je bitno da istaknemo da je proširenje u vezi sa Srbijom dobilo veliki zamah tokom ovih poslednjih šest meseci, time što smo otvorili dva poglavlja na početku slovačkog predsedavanja i još dva poglavlja na kraju njihovog predsedavanja - rekao je Devenport.

Ukazujući na značaj poglavlja 23, Devenport je naveo da je važno da se ispunjavaju rokovi, te da Evropska komisija ostaje posvećena da pomogne Srbiji u celokupnom procesu, i to kroz programe finansijske i tehničke pomoći.

Prema njegovim rečima, EU pažljivo prati napore na ispunjavanju Akcionog plana u ovom vrlo važnom pogalavlju i ceni napore Srbije da o tome redovno obaveštava evropske partnere. Takođe, ukazao je i na značaj saradnje sa civilnim društvom.

-U narednom periodu detaljno ćemo proučiti izveštaj uz pomoć eksperata iz specijalizovanih direktorata, kao i kroz eksterne konusltacije kako bi došli do sopstvene procene ispunjenosti akcionog plana u što kraćem roku - istakao je Devenport.

Šefica pregovaračkog time Srbije Tanja Miščević kaže da Srbiji predstoji veliki posao i da treba najpre utvrditi koje su to manjkavosti, odnosno gde to Srbija nije "uradila posao".

Č.N.

#Majkl Devenport

#Poglavlje

#Srbija

#Tanja Mišćević

#otvaranje

'