AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, za televiziju Pink, najavio je velike radove i rekonstrukcije u Beograd u narednom periodu, naglašavajući kako je Beograd postati grad koji će uskoro imati više centara.

- U prethodne tri godine uspeli smo da završimo prvu fazu Veleteržnice, uradili smo jednu modernu halu sa hladnjačama, sa prostorom za izlaganje robe, sa prostorom za kamione, to je prva velika hala koja je za meso i za ribu. Sada treba da se uradi još nekoliko hala za druge stvari - najavio je Vesić.

Kako kaže, Vlada Republike Srbije, odnosno ministastvo poljoprivrede, predložiće zakon o nacionalnoj veletržnici, na osnovu koga će Republika ući u sadašnju gradsku Veletržnicu, dogradiće još drugu i treću fazu i postaće nacionalna koja će biti vlasništvo republike Srbije i grada Beograda.

Foto: Promo

- Na taj način ćemo je unaprediti i obezbediti da bude mesto sa koga će se plasirati srpski poljoprivredni proizvodi u svet. Ona je i sada najveća na Balkanu, nalazi se na idealnom mestu pored auto-puta i nekoliko km od aerodroma. Uticaćemo na cene poljoprivrednih proizvoda u Beogradu, biće niže, jer će vlasnici moći da se snadbevaju po nižim cenama, i to ne samo Beograd, već i cela Srbija - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, to će biti  regionalna Veleržnica koja će generisati poljoprivredne proizvode iz regiona.

- U avgustu kreće rekonstrukcija Trga republike, trajaće oko 14 meseci, s obzirom da je to najtemeljitija rekonstrukcija ovog trga od kada je napravljen. Menjaju se kompletne instalacije, biće popločan granitnim pločama, saobraćaj će biti usporen, neće biti ulice kao sada, ukidaju se ogromne betonske bašte, biće klupica, biće pravi centralni gradski trg - rekao je Vesić.

Foto: Promo

On je dodao da kada bude završena zgrada opere i baleta, da ćemo tada imati formiran pravi centralni gradski trg.

- Nakon trga krenuće se u rekonstrukciju Vasine ulice. Ona će biti zatvorena za saobraćaj. Kreće se u rekonstrukciju i studentskog trga.Tokom rekonstrukcije će saobraćaj normalno ići. Samo će pri kraju biti izmešten. Vozači neće osetiti samu rekonstrukciju, Vasina će biti pešačka zona, a autobusi će niz Francusku ići do Dunavske gde će biti nova okretnica - rekao je Vesić.

Kako kaže, što se tiče Karađorđeve ulice ona će biti rekonstruisana u dve faze.

Foto: Promo

- Prvu počinjemo u septembru, od Brankovog mosta do beogradske tvrđave, nju plaća grad Beograd, i takođe istovremeno radimo i kej od Brankovog mosta do tvrđave. Sa druge strane biće rekonstruisano, i to će biti o trošku Beograda na vodi, kreće se sa rekonstrukcijom hotela Bristol, zatim Savskog trga. Zgrada železničke stanice postaje muzej. Paraleleno sa Savskom postaje izgradnja centralnog parka, sa modernim sadržajima - najavio je Vesić radove koji predstoje, i dodao da sa rekonstrukcijom kneza miloša krećemo na jesen sledeće godine.

Kako je rekao, Beograd polako postaje grad koji će imati više centara.

#Goran Vesić

#Televizija Pink

'