AKTUELNO

Srbiju je u prvih šest meseci ove godine sa reka posetilo oko 70 hiljada turista, što je za 38 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa do 1. jula evidentirano je 518 pristajanja kruzera, odnosno 31 odsto više u poređenju sa početkom prošlogodišnje nautičke sezone.

Najviše pristajanja kruzera od početka sezone do 1. jula zabeleženo je u Beogradu (272), zatim u Novom Sadu (154) i u Donjem Milanovcu (58), dok je na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je sa radom počelo u aprilu 2018, do danas pristao 21 kruzer.

Registrovan je i značajan porast teretnog saobraćaja na rekama, te je do 1. jula ove godine zabeleženo 5,5 miliona tona pretovarene robe, odnosno 1,1 milion tona više nego u istom periodu prethodne godine, što predstavl?a povećanje od 26 odsto. Najčešće pretovareni tereti, koji su u ovoj godini imali i najznačajnije povećanje, jesu šljunak, pesak i kameni agregati, dok su rude na drugom mestu, a slede rasuti i generalni tereti.

Na osnovu stalnog trenda rasta teretnog i putničkog saobraćajam Agencija predviđa da će do kraja godine u srpskim lukama biti pretovareno rekordnih 12 miliona tona tereta, dok se na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje više od 1100 pristajanja kruzera.

Rad Agencije će, uz podršku resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u narednom periodu biti usmeren ka investicijama u lučku infarstrukturu, kao i otvaranju novih međunarodnih pristaništa na Dunavu sa akcentom na razvoju domaćeg linijskog saobraćaja.

Očekuje se da će sledeće godine biti otvorena dva nova međunarodna putnička pristaništa za kruzere na Dunavu, i to u Sremskim Karlovcima i Zemunu.

#Beograd

#Reka

#Srbija

#Turisti

'