AKTUELNO

Nakon potpisivanja ugovora Kuburović je rekla da se izgradnja nove Palate pravde u Kragujevcu finansira se u potpunosti iz Budžeta Republike Srbije, za koju je izdvojeno oko 25 miliona evra.

Ministarka pravde Nela Kuburović i predstavnici austrijske firme "Štrabah” potpisali su danas Ugovor o izvođenju radova na izgradnji nove zgrade pravosudnih organa u Kragujevcu koja bi trebalo da počne u septembru.

U novoj zgradi, koja će imati preko 23.000 kvadratnih metara biće smešteno 11 pravosudnih organa i radiće više od 800 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Nakon potpisivanja ugovora Kuburović je rekla da se izgradnja nove Palate pravde u Kragujevcu finansira se u potpunosti iz Budžeta Republike Srbije, za koju je izdvojeno oko 25 miliona evra.

Foto: Tanjug

Ona je izrazila očekivanje da će "Štrabah“, kao najbolji ponuđač na javnoj nabavci Ministarstva pravde, ispoštovati uslove ugovora i da će za nešto više od tri godine potpuno nova zgrada biti otvorena.

Nova zgada će građanima olakšati pristup pravdi, jer će kretanje predmeta biti brže, komunikacija između pravosudnih organa olakšana, a to će smanjiti vreme trajanja samog postupka - ukazala je ministarka pravde.

Dodala je da je pre potpisivanja ugovora imala prilike da obiđe postojeću zgradu u Kragujevcu, u kojoj su, pored Apelacionog, smešteni i Osnovni i Viši sud i napomenula da su sudnice u podrumu i da sudije rade u veoma neadekvatnim uslovima.

Izgradnjom nove zgrade pravosudnih organa u Kragujevcu, što je najveći pravosudni infrastrukturnog projekat u poslednjih nekoliko decenija u Srbiji, prema rečima Kuburović, taj grad će dobiti zgradu dostojnu funkcije koju obavljaju i sudije i tužioci.

Foto: Tanjug

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ocenio je da je Vlada prepoznala Kragujevac kao regionalni centar i da mu ponovo vraća značaj koji je imao. On je dodao da će u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom pravde, zgrada sadašnjeg suda preći u vlasništvo grada Kragujevca i da će u njoj biti smešten jedan od budućih muzeja grada Kragujevca.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević rekao je da je potpisivanje ugovora rezultat rada Ministarstva pravde, koje je predložilo Vladi Srbije realizaciju ovog projekta, ocenjujući da nova zgrada i dobri uslovi rada doprinose i ugledu suda.

Predsednica Apelacionog suda u Kragujevcu Dubravka Damjanović rekla je da je činom potpisivanja ugovora konačno stigla potvrda da će pravosudni organi u Kragujevcu uskoro imati jako dobre uslove za rad, u kojima će svi zaposleni moći da ostvare svoj maksimum, bez napora koje su činili u teškim i lošim smeštajnim uslovima.

#Kragujevac

#Nela Kuburović

'