AKTUELNO

Ministarstvo odbrane će sledeće godine imati na raspolaganju 56,5 milijardi dinara, što je za oko četiri milijardi dinara više u odnosu na 2016.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić izjavio je da će plate pripadnika Vojske Srbije biti povećane za pet odsto i dodao da neće biti otpuštanja u tom sektoru. Prema njegovim rečima, reformom vojnog zdravstva stvoriće se uslovi za bolju zdravstvenu zaštitu vojnih osiguranika.

- Činimo sve da u skladu sa ekonomskim mogućnostima Srbije profesionalni i socijalni položaj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bude bolji", rekao je Nerić na novogodišnjem koktelu u Domu Garde u organizaciji Ministarstva odbrane.

Nerić je naveo i da je u 2017. godini planirana realizacija donacije iz Rusije - šest aviona MIG 29, te da će se u upotrebu uvesti i školski avioni "lasta". Takođe, u planu je modernizacija aviona "orao" i "G4", remont helikoptera "Gazela" i nabavka još sest do 10 višenamenskih helikoptera.

Govoreći o učešću u multinacionalnim operacijama, Nerić je istakao da je 645 pripadnika bilo angažovano ove godine u okviru 12 misija, a da ih je trenutno 325 u 11 multinacionalnih operacija. Ukazao je i na rezultate preduzeća odbrambene industrije Srbije, navodeći da su njihovi izvozni rezultati u ovoj godini dostigli vrednost od oko 375 miliona dolara, što je za 20 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

S. P.

#Ministarstvo odbrane

#Nova godina

#planovi

'