AKTUELNO

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je javnu raspravu o nacrtima dva zakona koja su važna za dalju reformu javno službeničkog sistema u cilju uspostavljanja usklađenog sistema radnih odnosa i plata u javnoj upravi, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, reč je o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Nacrtu zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da ova dva zakona omogućavaju da se uspostavi sistem za pravično i podsticajno vrednovanje i plaćanje rada i nagrađivanje u državnoj upravi, ali i da se obezbedi odabir najboljih kadrova.

Ružić je podestio da je nakon usvajanja Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru 2016.godine usledilo usvajanje još nekoliko zakona koji uređuju sistem plata u javnim službama, lokalnim samoupravama i autonomnoj pokrajini i javnim agencijama.

- Kada utvrdimo još ova dva zakona i kada ih poslanici budu usvojili u parlamentu, imaćemo osnov da od 1. januara naredne godine krenemo sa uspostavljanjem sistema po kome će se stručnost i zalaganje ceniti i plaćati, i koji će obezbediti odabir najboljih kadrova - naglasio je Ružić.

Ministar je objasnio da se ova reforma i zakoni ne tiču povećanja plata u javnom sektoru, već da se prvenstveno odnose na uređenje sistema.

- Tek uspostavljanjem takvog sistema možemo razgovarati o pravičnom povećanju plata zaposlenima u javnom sektoru, koje će se odvijatu u skladu sa mogućnostima budžeta - naveo je Ružić.

Kako je rekao, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na ovom poslu intenzivno sarađuje sa svim resornim ministarstvima, a posebno značajnu ulogu u čitavom procesu imaju sindikati koji, kaže, zajedno sa svojim resornim ministarstvima rade na kriterijumima za vrednovanje rada.

Ružić je pozvao stručnu javnost, sindikate i sve zainteresovane da aktivno učestvuju u raspravi o nacrtima zakona kako bi se došlo do najboljih rešenja. Javna rasprava o nacrtima zakona traje do 24. jula 2018. godine.

#Javna uprava

#rasprava

'