AKTUELNO

U narednih nekoliko dana biće sklopljeni ugovori za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je na obeležavanju godišnjice rada vlade u Subotici, odgovarajući na pitanje novinara kako ocenjuje sadašsnju zdravstvenu zaštitu u Srbiji i da li ona odgovara količini uloženih sredstava, rekao da vlada pokušava da reši probleme koje je zatekla u zdravstvenim centrima širom Srbije.

- Mislim da nema potrebe da vas podsećam šta smo zatekli, zatekli smo opremu u magacinima koja se kupovala za izbore, zatekli smo zabranu specijalizacije i specijaliste od 50 godina. Da se nastavilo tako, ne bi imali specijaliste koji bi mogli da zadovolje kliničke centre, a da ne pričamo o opštim bolnicama, domovima zdravlja. Ne bi imao ko da nas leči - rekao je Lončar.

Ministar je istakao da je situacija ranije u zdravstvenim ustanovama bila teška i da se ranijem o tome nije pisalo u medijima, jer kako kaže, zdravstvene ustanove su plaćale reklamiranje u novinama i na televizijama.

- Danas toga nema. Danas ni jedna zdravstvena ustanova ne može da prenese ni jedan jedini dinar ni jednim novinama ni jednoj televiziji -

Kaže da se u zdravstvo mnogo ulaže, ali da ni nadležni kao ni građani nisu zadovoljni stanjem.

- Da li se mnogo ulaže? Da, mnogo se ulaže. Da li smo zadovoljni sadašnjim stanjem? Nismo ni mi zadovoljni, nisu ni građani. Naš cilj je da naši građani budu zadovoljni i to može da bude u naredne dve, tri godine kada mislim da možemo da budemo lideri u regionu - smatra Lončar.

Samo od prvog januara ove godine, podseća ministar, 882 lekara je zaposleno, kao i 2.160 medicinskih radnika.

Zdravstveni sistem, kaže, ima 118 hiljada zaposlenih što je, napominje, veoma skup sistem za održavanje: "A svi su navikli da taj sistem bude besplatan, da sve dobijete, a da se ništa ne plati".

Kaže da dok je on na čelu Ministarstva zdravlja "niko neće reketirati" zdravstveni sistem u Srbiji.

- Apsolutno mi je nebitno šta se piše, interesuje me samo šta misle građani Srbije i šta oni osećaju, a ja sam svaki dan sa građanima Srbije i dobro znam šta osećaju. Bolje je, nije još dovoljno dobro, moramo još mnogo da radimo i još mnogo da ulažemo - poručio je Lončar.

#Zlatibor Lončar

'