AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda rekao je za Novo jutro da se leto koristi za velike radove i rekonstrukciju brojnih ulica glavnog grada.

- Rekonstrukcije velikih ulica pokušavamo da radimo tokom letnjih meseci, kada ima manje saobraćaja, kada jedan deo Beograđana odlazi na odmore, kada škole ne rade. Tako da sada počinje prava sezona radova. Mogu da najavim da 10. jula počinjemo sa rekonstrukcijom Svetogorske ulice, od Takovske do Kondine ulice, čim završimo tu ulicu, odmah ulazimo u rekonstrukciju Takovske, ali donji deo, od 27. marta do Jaše Prodanovića, a onda ćemo gornji deo raditi sledeće godine - naveo je Vesić.

On je dodao da će se radovi u Takovskoj završiti do 3. septembra, kao i da će se od 20. jula krenuti u rekonstrukciju ulice kneginje Zorke.

- Radimo celu ulicu tokom avgusta meseca. U petak 6. juna će biti pušten u saobraćaj Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, što je čak 22 dana ranije nego što je bilo planirano. Bulevar Oslobođenja, drugi deo koji se radi, biće završen do 2. septembra. Noćas smo uspeli da pustimo u rad Smederevac, to je put koji povezuje centar Grocke i Smederevo - kazao je Vesić.

Najavio je da će u petak u Direkciji za građevinsko zemljište biti potpisana odluka o izboru za najpovoljnijeg izvođača za rekonstrukciju Trga Republike, a 15. jula, kaže, biće izdata građevinska dozvola.

- Radovi na Trgu Republike počinju u prvoj nedelji avgusta - istakao je Vesić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, Glavna železnička stanica će postati Muzej istorije Srbije, sa akcentom na srednjovekovnu Srbiju.

- To je jedan od projekata koje radimo kada su u pitanju muzeji. Za Vidovdan smo otvorili Narodni muzej, prošle godine smo otvorili Muzej Savremene umetnosti. Gde su peroni železničke stanice predviđena je art galerija - naveo je Vesić.

On dodaje da će biti rekonstruisan i Savski trg, od novca koji daju investitori Beograda na vodi.

- On će biti uređen kao kružni trg, po obodima će ići tramvaji i tu će u centru trga, sledeće godine, 28. juna biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države - najavio je Vesić.

On je podsetio da Beograd dobija nov bulevar koji se gradi u sklopu projekta "Beograd na vodi" i koji je odlukom Skupštine Beograda poneo ime nekadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona.

Vesić je najavio da bi bulevar trebalo da bude završen u martu sledeće godine.

- Na taj način, ovaj potez će se povezati sa Bulevarom vojvode Mišića, tačnije sa budućim kružnim tokom koji će tu biti izgrađen. Paralelno sa Savskom ulicom, bulevarom će moći da se izađe na Karađorđevu ulicu - precizirao je Vesić.

To će istovremeno biti alternativa za vozače, dodao je on, dok se bude radio Savski trg, jer će Savska ulica biti delimično zatvorena.

Foto: Printscreen

- Bulevar će biti najveći u Beogradu, sa šest traka, dve biciklističke staze, drvoredima. Bićemo svi ponosni kako će on izgledati - ocenio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'