AKTUELNO

Opštinu Savski venac posetila je danas delegacija kineskog grada Lišui, a tom prilikom gradonačelnik grada Lišui Čen Ruišang i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović potpisali su Sporazum o prijateljskoj razmeni i saradnji.

Irena Vujović istakla je da je za Opštinu Savski venac ovo veliki dan.

- Verujem da će na ovaj način tradicionalno dobra saradnja Srbije i Kine i dodatno ojačati. Mi ćemo se truditi da kao Opština budemo dobri partneri. Danas smo na sastanku našim prijateljima iz Kine približili kulturu, turističke potenicijale i istoriju Savskog venca i Beograda i razmenili smo mišljenja i iskustva vezano za funkcionisanje uprave - poručila je Vujović.

Ona je dodala da je ovo samo prvi korak saradnje i podsetila da se u Kući kralja Petra I već tradicionalno obeležavaju i Dani kineske kulture, koji će, prema njenim rečima, od sada biti na višem nivou, saopšteno je iz Opštine Savski venac.

Gradonačelnik kineskog grada Lišui Čen Ruišang zahvalio je predsednici opštine i predstavnicima srpske vlasti na podršci koju pružaju svim građanima Kine koji žive i rade u Srbiji.

- Nakon potpisivanja sporazuma postavićemo temelje kojim ćemo produbiti saradnju u svim oblastima kao što su ekonomija, trgovina, kultura, sport i sve druge sfere. Mi ćemo se truditi u skladu sa politikom kineskog predsednika Si Đinpinga "Jedan pojas-jedan put", da saradnja opštine i grada bude još bolja i jača - naglasio je Ruišang.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predstavnik kineske ambasade u Beogradu, Tian Ji Šui koji je čestitao potpisnicima u ime ambasadora Li Mančanga.

- Na ovaj način potvrđuje se čelično prijateljstvo dve zemlje i nadam se i u ime naše ambasade da će sporazum na jedan konkretan način poboljšati saradnju između Beograda sa kineskim lokalnim jedinicama - provincijama i gradom Lišui, rekao je Ji Šui napomenuvši da većina građana Kine koji žive i rade u Srbiji, tačnije 4.500 njih, upravo su iz okoline ovog grada.

- Nadam se da će se rezultati ove saradnje u budućnosti videti u biznisu, ali i razmeni ljudi - zaključio je Ji Šui.

Tokom današnje posete delegacija iz Kine posetila je i Muzej Jugoslavije gde su njeni predstavnici položili cveće na grob Josipa Broza Tita, navodi se u saopštenju.

#Grad

#Kina

#Savski venac

#Sporazum

'