AKTUELNO

Skupština grada usvojila je danas nekoliko planova detaljne regulacije, među kojima i onaj o gondoli koja će povezivati Kalemegdan i Ušće.

Kako je rečeno na sednici, to je plan koji će stvoriti turističku atrakciju Beograda i novi vid veze novog i starog dela grada.

Plan je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Odbornik Saveza za Srbiju Borko Stefanović rekao je da je dobra stvar da Beograd pokušava da razvija potencijale u turizmu, transport i što ste govori da će se voditi računa o ambijentu i celini tvrđave.

On je, međutim, rekao da nije dobro da se ne kaže da će gondola koštati grad 1,7 miliona evra, da nismo čuli reč struke i da nisu urađena istraživanja o tome koliko se putnika očekuje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da će gondola omogućiti građanima sa Ušća da brže i lakše dođu do Kalemegdana.

Plan o gondoli, dodao je, postoji još od pre Drugog svetskog rata.

- Mi menjamo Beograd, imamo hrabrosti i mogućnosti da to sprovedemo - rekao je Vesić.

Naveo je da će republika pomoći gradu sa dve trećine sredstava.

- Grad se zaista po prvi put spušta na reke i gondola će sigurno biti jedan od simbola Beograda - rekao je Vesić.

On je rekao da u urbanističkom planu ne može da piše koliko će biti putnika i kako će se finansirati gondola, već da to piše u nekim drugim dokumentima.

Dodao je i da sve što se radi, a u vezi je sa Kalemegdanom, mora da dobije saglasnost republičkog Zavoda za zaštutu spomenika, te da je sve uklopljeno kad je u pitanju Beogradska tvrđava.

- Strahovi ljudi koji su protiv promena nisu neuobičajeni kod naših ljudi. Demonstracije su bile i kada je postavljan Pobednik 1928. godine - rekao je Vesić.

Obornici su usvojili rešenje o obrazovanju Komisije za planove na čijem će čelu biti glavni urbanista Milutin Folić.

Komisija će davati stručno mišljenje u postupku donošenja odluke o izradi urbaništickog plana, koji donosi Skupština grada Beograda, kao i obavljanje stručnih poslova u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata.

Osim toga, gradski odbornici usvojili su izmene Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2018. godine za ciju su realizaciju, saglasno rebalansu budžeta, planirana sredstva umanjena i iznose 8,7 milijardi dinara.

#Goran Vesić

#Kalemegdan

#Skupština Srbije

'