AKTUELNO

Lepe vesti!

Na inicijativu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, Sekretarijat za socijalnu zaštitu predložio je Odluku o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji Grada Beograda, kojom se uvodi novo pravo za porodilje - jednokratno novčano davanje za trećerođeno dete u iznosu od 30.000 dinara.

Predlog odluke naći će se na sednici Skupštine grada Beograda koja će se održati sutra, 29. juna.

Foto: Tanjug

- Nastavljamo sa odgovornom socijalnom politikom, a posebnu pažnju posvećujemo porodiljama, socijalno ugroženim porodicama, deci i starijim licima, te se na sve načine trudimo da im pomognemo i proširimo obim prava koja uživaju. Grad Beograd je finansijski stabilizovan i želim da istaknem da se sva prava koja naši građani ostvaruju isplaćuju bez dana kašnjenja - rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić.

Svaka porodilja u Beogradu ima pravo na jednokratno novčano davanje u iznosu od 10.000 dinara.

Nezaposlene porodilje imaju pravo na jednokratno novčano davanje u iznosu od 25.000 dinara, dok za prvorođeno dete ta pomoć iznosi 10.000 dinara. Pritom, jedno pravo ne isključuje drugo, tako da će sve porodilje kojima je to treće dete, pored 10.000 dinara koje dobijaju od grada Beograda, ostvariti i dodatnih 30.000 dinara, što ukupno iznosi 40.000 dinara.

Foto: Pixabay.com

Nezaposlene porodilje sa niskim porodičnim prihodima, pored već postojećeg prava na 25.000 dinara i 10.000 dinara koje ostvaruju sve porodilje sa teritorije grada Beograda, moći će da ostvare i pravo na još 30.000 dinara za trećerođeno dete, što ukupno iznosi 65.000 dinara.

Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava jeste da porodilja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Beograda najmanje godinu dana pre rođenja deteta, kao i da je to majci treće dete po redosledu rođenja.

Pročitajte još: Direktor JUTE za Novo jutro o slučaju Agencije SAB: Evo šta čeka oštećene putnike i kako do povrata novca (VIDEO)

#Beba

#Beograd

'