AKTUELNO

Lambe Đorelijevski istakao je za Novo jutro da se droga često priprema u kućnim laboratorijama gde su i supstance lošeg kvaliteta. Najveći problem kod nas je, ističe, što su kod nas narkomani jako mladi.

Čak troje tinejdžera za nedelju dana preminulo je od predoziranja sintetičkim drogama, a stručnjaci upozoravaju da dileri u domaćim laboratorijama, da bi proizveli što veće količine droge, mešaju ekstazi s raznim hemijskim dodacima koji u toj kombinaciji bukvalno stvaraju - otrov.

Bivši šef Odseka za prevenciju narkomanije u Policijskoj upravi Beograd Lambe Đorelijevski istakao je da nije novost da droga ubija i podseća da su se u poslednje vreme dogodila tri tragična događaja, odnosno da su tri mlada života ugašena zbog zloupotrebe droge.

- Ovakve stvari se dešavaju vrlo često. Naši narkomani su mlade osobe i svaka droga je opasna, bez obzira na to u kakvim se uslovima priprema - ističe Đorelijevski za "Novo jutro".

On ističe da sve mlađe osobe dolaze u kontakt sa drogama. Često roditelji ne primećuju promene u ponašanju svoje dece, što je veliki propust.

Foto: TV Pink

- Apelujem na roditelje da se više pozabave svojom decom i edukuju se o problemu narkomanije. Narkomanija je bolest koju čovek sam izabere, ona se ne prenosi i čovek sam bira da li će postati zavisnik - kaže Đorelijevski.

Foto: TV Pink

Izvršni direktor Mreže za politike prema drogama JI Evrope Milutin Milošević kaže da je Batut istraživao mlade, učenike osnovnih škola, i prema istraživanju čak 12 odsto njih je probalo marihuanu.

- Sve mlađe osobe probaju drogu, granica se spušta i sve je posledica promene kulture, odnosa, modela ponašanja... Droga se ne prenosi dodirom, ali se prenosi pritiskom okoline. Bitno je da predupredimo problem i da radimo sa mladim ljudima - ističe Milošević za Pink.

Foto: TV Pink

Smatra da je važno dati podršku mladima, informisati ih i oformiti im stav kojim će odbiti drogu kada im se ponudi.

Kriminolog Zlatko Nikolić ističe da je dovoljno pogledati današnje "javne ličnosti", estradnu elitu, njihovo ponašanje i njihov stav da je marihuana laka droga, činjenicu da je u pojedinim državama marihuana legalizovana.

Foto: TV Pink

- Ovo je već kulturološki milje, a ne potreba za zamagljivanjem stvarnosti! Sami smo krivi i čini mi se da je efikasna jedino pomoć države roditeljima. Bez roditelja nema priče! Droga nije bolest i nema lečenja - kaže Nikolić.

#Droga

#Novo jutro

#Zoran Nikolić

'