AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je da je bivši gradonačelnik Dragan Đilas nezakonito naplaćivao roditeljima duplo veću cenu vrtića i da će Beograd na osnovu tužbi roditelja izgubiti tri milijarde dinara čime je moglo da se izgradi 15 vrtića.

Vesić je za Pink rekao da Skupština grada nije radila zbog održavanja izbora u glavnom gradu i da je vreme da se donese čitav niz odluka koje su bitne za funkcionisanje grada.

Prema Vesićevim rečima Grad je došao u situaciju da subveniše boravak dece u privatnim vrtićima i da je danas oko 14.500 dece u privatnim vrtićima, kao i da oni svi imaju subvencije grada.

-Grad plaća 80 odsto cene. Na taj način smo došli da imamo skoro 70.000 dece u vrtićima, a 2014. godine bilo ih je negde 58.000. Cena danas u našim vrtićima je negde oko 5.600 dinara, a pre čtiri godine je bila 9.700 dinara. Privatni vrtići su dobili da rade u sistemu grada, ali ćemo danas doneti odluku na Skupštini grada koja će obavezati privatne vrtiće da tačno prijavljuju boravak dece. Imamo situaciju da privatni vrtići, većina njih, prijavljuju da je više od 90 odsto dece prisutno u vrtićima. A recimo da je kod državnih vrtića to između 60 i 70 odsto. na taj način imamo situaciju da plaćamo boravak deca koja nisu neki dan u vrtiću - ističe Vesić i dodao da oni koji ne budu prijavljivali tačan broj dece da će izgubiti licencu. Inače, kako je dodao Vesić, privatni vrtići će ući u sistem od 1. januara 2019.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Imali smo i situaciju da je od 2010. do 2014. bivši gradonačelnik Dragan Đilas je nezakonito naplaćivao roditeljima duplo veću cenu vrtića nego što je to bilo propisano zakonom. Oko 15.000 roditelja je tužilo i procenjujemo da će Grad iz budžeta isplatiti više od tri milijarde. Nama se mesečno sa računa skida između 100 i 120 miliona dinara za tužbe roditelja. A tri miljade dinara je bilo dovoljno da se se izgradi 15 vrtića.

Vesić je istakao da će na današnjoj sednici Skupštine grada biti važne odluke koje su iz domena urbanizma i da će prva odluka biti za regulaciju usvajanje Predloga plana za regulaciju Bloka 13. To je vezano, kako je rekao, za izgradnju Beogradske filharmonije.

- Ona se sada nalazi na temeljima Muzeja revolucije između Palate Ušće i SIV-a. Stariji Beograđani se sećaju kada je bio tu planiran muzej, sada će biti prelepa Filharmonija. Imamo i Predlog plana detaljne regulacije za termoelektranu "Nikola Tesla", kojim ćemo rešiti problem odlaganja pepela. Taj problem ćemo rešiti na ekološki način, način koji je prihvatljiv po standardima Evropske unije. Imamo i tri plana za privredne zone - privredne zone Sektor 1 i 5 i privredna zona kod Bubanj Potoka - obilaznica što će omogućiti da privredu iselimo iz centra grada i da bude u okolini Beograda - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, danas se donosi izuzetno važna odluka o izradi Plana za metro sa šinskim sistemima.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- Metro je najvažniji projekat ne samo Beograda, već je to i nacionalni projekat. Mi smo vrlo odlučni da završimo sve pripreme kako bi metro počeo da se gradi di 2020. godine. U skladu sa tim mi smo 2017. godine uradili master smart plan saobraćaja u Beogradu. Tada smo definisali dve linije metroa i četiri linije BG voza. Naš metro biće kombinacija dve linije metroa i četiri BG voza. Na taj način ćemo omogućiti da čitav grad bude pokriven jednostavnim i brzim prevozom. To je nešto što je Beogradu potrebno - naglasio je zamenik gradonačelnika Beograda.

On je dodao da je prva linija metroa duga 22,5 kilometara sa 24 stanica, a druga će biti duga 20 kilometara sa 21 stanicom. Vesić kaže, kada je u pitanju BG voz, da će te linije ukupno iznositi više od 73 kilometra sa više od 27 stanica.

- Pored dve postojeće linije sada ćemo povezati Mladenovac i Lazarevac BG vozom. Imaćemo jednu liniju koja će voziti prema aerodromu "Nikola Tesla". Na taj način će građani Mladenovca, recimo, BG vozom moći da stignu do centra Beograda, presednu na metro za recimo nekih dvadetak minuta - pola sata. To je do sada bilo nemoguće. To je na pravi način integracija svih građana, bez obzira u kom delu žive, da se osećaju kao građani prestonice - rekao je Vesić.

ZGRADE MORAJU DA IMAJU UPRAVNIKA!

Vesić je rekao još i da na osnovu Zakona o stanovanju mora da postoji upravnik zgrade.- Dat je rok da zgrade izaberu upravnike, ali nažalost jedan deo zgrada to nije uradio. Po zakonu u tim zgradama lokalna samouprava postavlja prinudnog upravnika. on obavlja funkciju Skupštine stanara sve dotle dok se sami stanari neorganizuju i formiraju Skupštinu i izaberu svog upravnika. Prinudmni upravnik je samo način da se vodi računa o zgradi - rekao je Vesić.

#Beograd

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

'