AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i gradski menadžer, rekao je da će za glavni grad ova godina biti godina i infrastrukture i kulture.

Vesić je u razgovoru za Pink to obraztložio time da je to neodvojivo jedno od drugog. Kada je reč o infrastrukturi, Vesić je rekao da će danas biti otvoren tender za rekonstrukciju Trga Republike.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Okvirna, procenjena vrednost tog tendera je 930 miliona dinara sa PDV-om. Očekujemo da ćemo danas dobiti izvođača. Nadam se da ćemo radove uspeti da počnemo tokom avgusta. Radovi će trajati 420 dana, trajaće veoma dugo s obzirom da je kompleksna rekonstrukcija, ali će se raditi 24 sata. Menja se kompletna instalacija - struja, vodovod, kanalizacija. Radiće se granitne ploče. Biće potpuno poločano i ukidaju se one žandiljere koje zauzimaju veliki prostor trga. Postaviće se klupe... Ono što je važno jeste da ćemo konačno dobiti uređen Trg Republike, kako bi trebao da izgleda naš centralni gradski skver - rekao je Vesić.

Prema Vesićevim rečima, saobraćaj će ostati na Trgu, ali ulica više neće biti izdvojena, već će biti integrisana uz sami Trg.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- To će biti tona usporenog saobraćaja i moćiće da se vozi 30 kilometara na sat. Na taj način Trg Republike će postati onako kako treba da izgleda jedan evropsli trg. Pravi obris će dobiti kada Vlada i Ministarstvo kulture završe konkurs za zgradu opere i baleta koji će biti na mestu današnjeg "Staklenca". tada ćemo dobiti potpuno uređen i formiran Trg kakav imate u svim evropskim gradovima - navodi Vesić.

Vesić je istakao da će 3. jula biti otvoren tender za rekonstukciju Karađorđeve ulice, koja će se kompletna rekonstruisati od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave zajedno sa Savskim kejom.

- Pruga se ukida, tako da ćemo tu dobiti jedan dužni park. Sačuvaćemo nasip železničke pruge oko Beograda, ali će se uraditi jedan dužni park koji će biti uz samu reku. To će biti nešto slično kao što je urađeno u Njujorku, park Hajn lajn. To je na jednoj bivšoj liniji metroa napravljen dužni park. I upravo te arhitekte smo zamolili da učestvuju u Beogradu i nama naprave nešto slično da i mi imamo zaista jednu svetsku atrakciju kao što ima Njujork. Kao što vidite grad se menja i veoma smo srećni zbog toga. jedno po jedno obećanje ispunjavamo - rekao je Vesić i dodao:

- Ono što hoću da kažem za Trg republike jeste da će se raditi 24 sata, a to je i uslov tendera. Tu nema stanara i biće postavljeni reflektori, a izvođač će morati da postavi i kamere tako da će građani u svakom trenutku moći da vide koliko je radnika na gradilištu i kako se tu radi.

OTVARANJE NARODNOG MUZEJA 28. JUNA

Vesić je rekao da se Narodni muzej otvara 28. juna, i da je to velika stvar.- Narodni muzej nije radio 15 godina. Dve generacije osnovaca su izašle iz škole, a nikada nisu ušli u taj Narodni muzej. To je zaista bila velika sramota naše zemlje. Ali kao što vidite prošle godine 20. oktobra otvoren je Muzej savremene umetnosti. Ove godine će biti završena rekonstrukcija Narodnog muzeja - rekao je Vesić i podsetio da je Vučić u svom ekspozeu kao jedan od prioriteta njegove Vlade, i da je to i urađeno.

#Beograd

#Goran Vesić

#Trg republike

'