AKTUELNO

Situacija u Petrovcu na Mlavi se poboljšala u odnosu na jučerašnji dan, a danas se radi na sanaciji terena, ispumpavanju vode, isušivanju zidova i pražnjenju depresija, kaže pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

I u Kušiljevu, kod Svilajnca, situacija je normalizovana jer je voda vraćena u korito, saniran je bedem koji je popustio, a crpela se voda iz kuća, dodao je on.

- Dežura se i dalje, prati se situacija, zbog najave lokalnih padavina. Nemamo tačne podatke gde će lokalno pasti kiša, ali u Petrovcu je i danas ostao tim za poplave, da ne bi došlo do iznenađenja, jer je tamo teren još uvek rovit - rekao je Nikolić za Tanjug.

Nivo vode na svim rekama i potocima u tom kraju je drastično pao, ali dok ima najava o padavinama, nema opuštanja.

Kada je reč o opštinama na zapadu Srbije, kaže da tamo sada nema problema i da se nada da ih neće ni biti, ali da su štabovi za vanredne situacije i Sektor spremni.

Sela kod Petrovca na Mlavi danas je obišao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gde je najavio da će se od ponedeljka vršiti procena štete.

Država će, dodao je, u međuvremenu da učini sve da se život u tom delu Srbije vrati u normalne tokove, a o finansijskoj pomoći biće reči kada se proceni šteta.

Foto: Pink.rs

U selu Krvije nevreme je odnelo deo puta.

Struje u tom kraju ima, voda se obezbeđuje i radi se na tome da život normalno funkcioniše.

Juče je u toj opštini proglašena vanredna situacija, nakon što je zbog jake kiše pukla brana na reci Busur, a poplvljeno više sela.

I u Kušiljevu se danas otklanjaju posledica nevremena, a predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ranije danas rekao je da se cele noći radilo na ispumpavanju vode iz objekata, a da se sada raščišćavaju ulice, vrši dezinfekacija i radi na osoposobljavanju infrastrukture, u Kušiljevu i u još četiri mesne zajednice koje su poplavljene.

Obilne padavine, bujice i izlivanje seoskog potoka u Kušiljevu, najvećem selu u Sviljancu i Resavi sa više od 3.000 stanovnika, izazvale su poplavu u noći četvrtak na petak, pa je voda ušla u 30 domaćinstava, a više od 100 domaćinstava je "pretrpelo neku štetu", dok poplavljeno i oko 100 hektara oranica.

Foto: Pink.rs

U tim opštinama još je na snazi vanredna situacija, kao i u Topoli, Aranđelovcu, Aleksinu...

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović naložila je preduzećima i agencijama iz svog resora da, zbog najavljenih obimnih padavina, preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava, kako bi sprečili štetu na saobraćajnoj infrastrukturi.

Pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda, meteorolog Goran Mihajlović rekao je da će se narednih dana zadržati nestabilno vreme, a da se danas i sutra mogu očekivati lokalni pljuskovi, ali da to ne znači da će ih biti u svakom mestu, pa i u područjima koja su najugroženija.

Rekao je i da će početkom sedmice biti ređa pojava pljuskova u odnosu na kraj ove nedelje, a da će od srede biti suvo i toplije.

#Petrovac na Mlavi

#Poplave

#Svilajnac

'