AKTUELNO

Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Muslimanski vernici u Srbiji danas proslavljaju Ramazanski bajram.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz koja će u džamijama širom Srbije početi u 4.30. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Bajram se čestita rečima "Bajram šerif mubarek olsun". Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović upozorio je danas u bajramskoj poslanici da u regionu nije prošao nijedan dan bez vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici, što je, kako je ocenio, "put nesreće i propasti".

On je u poslanici naveo da "silom uništavamo najpreče i najbliže, svog druga sa kojim delimo najlepše dane života-školske dane, svog bračnog druga sa kojim delimo život i sudbinu, i svoju decu koja su plod naših srca".

- Bajram je prava prilika da iskažemo sve ono što je dobro i svu sreću koju nosimo u sebi, te da nesebično i uz iskren osmeh delimo na svakom mestu sa svim ljudima, da obnovimo stara prijateljstva, da izađemo iz samoće gradeći mostove zajedništva, da trajno želimo drugome ono što želimo sebi - rekao je Nasufović.

#Muslimani

#Praznik

'