AKTUELNO

Spremite se za predstojeće leto - evo šta nas čeka!

U periodu od 3. do 5. juna u Evropi je zabeleženo više od 600.000 udara munja i grmljavina. Među zemljama u kojima je registrovano najviše ovih pojava je i Srbija. S druge strane, svetski stručnjaci upozoravaju da će temperature na teritoriji Zapadnog Balkana rasti u skorijoj budućnosti rasti za 1,2 stepena.

Meteorolog Slobodan Sovilj smatra da je 600.000 gromova više "senzacionalistički pristup" i podseća da je grmljavina dosta, posebno u proleće i leto.

- Tada se najviše razvijaju kumulonimbusi, odnosno olujni oblaci. U trenutku se na području Evrope registruje jako puno udara gromova, a najviše ih je u popodnevnim satima ili sredinom dana - kaže Sovilj za Novo jutro.

Foto: TV Pink

Kako kaže, nema razloga za strepnju, ali je važno pratiti najave i eventualna upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

- Tu je meteo alarm servis, tekstualna upozorenja na sajtu i tako se možete informisati. Mediji već danima najavljuju grmljavinske nepogode lokalnog karaktera, pa su tako prethodnih dana bili pogođeni pojedini delovi Srbije. Ipak, ovo je normalno za ovo doba godine - kaže Sovilj.

Sovilj podseća da je temperatura u aprilu bila kao junska, te da je ovo proleće najtoplije od kada postoje merenja u Srbiji.

- Srednja temperatura u aprilu bila je za pet stepeni veća od proseka. I maj je bio najtopliji od kad postoje merenja i definitivno je najtoplije proleće dosad. Sve su najave da će i leto biti toplo sa malo padavina i očekujemo između 35 i 55 tropskih dana. U Beogradu se očekuje 29 tropskih noći sa temperaturom iznad 20 stepeni, a sa visokom temperaturom moramo očekivati i grmljavinske nepogode - kaže Sovilj.

Saković se nada da će tropske dane pratiti više kiše, kako bi šteta poljoprivrednim proizvodima bila što manja.

- Vremenski uslovi se odražavaju na prinos, na prodaju prozvoda i na zdravlje ljudi - kaže Saković.

Foto: TV Pink

Poljoprivredna proizvodnja je, ističe, fabrika pod otvorenim nebom za koju je nemoguće stvoriti savršene uslove.

- Imali smo sušu 2012, zatim 2015, pa prethodne godine. Ove godine je u poljoprivredi je sve počelo ranije, ali očekujemo dobar rod uljane repice, pšenice, ječma, a ostaje velika neizvesnost sa suncokretom, kukuruzom i sojom - kaže Saković za "Novo jutro".

Direktor Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković kaže da su klimatske promene evidentne.

#Vremenska prognoza

#leto

'