Kulinarski tehničari Ekonomske škole „Stana Milanović” iz Šapca beleže sjajne rezultate. U jakoj konkurenciji briljirali su na 35. Zboru ugostiteljskih radnika u Novom Sadu.
– Četiri pehara i 14 medalja osvojila je naša škola u više kategorija: karving, hladna plata na baštovanski način, pekarstvo, poslastičarstvo, usluživanje i kuvanje gulaša. Ostavili smo izuzetno dobar utisak na takmičenju – kaže profesor Nikola Joldić.
Foto: Pink.rs
Tokom posete njihovom kabinetu, mladi kulinari su pripremali pobednički gulaš, potaž od bundeve i graška, kao i jelo koje su sami osmislili – specijalitet simboličnog naziva „Mačvanski tanjir“.
– Svi ukusi Mačve nalaze se na jednom tanjiru – od mesa do tikvica i kukuruza koji se tradicionalno uzgajaju na našim njivama. U pripremi smo koristili i domaću rakiju i vino. Dakle, sve ono što se može naći kod pravog mačvanskog domaćina, gosti mogu da osete u ovom specijalitetu – objašnjava profesor Joldić.
Foto: Pink.rs
Uspeh na Zboru, dodaje on, nije slučajan već rezultat posvećenog rada učenika i nastavnika, kao i dobro opremljenog školskog kabineta u kojem se svakodnevno vežba. Mladi kuvari ističu da im ovakva takmičenja pružaju priliku da steknu nova znanja, upoznaju vrhunske majstore kulinarstva i pokažu koliko mogu.
Foto: Pink.rs
U Ekonomskoj školi „Stana Milanović” veruju da će ovi rezultati biti dodatna motivacija za još ambicioznije pripreme i nova takmičenja, jer – kako kažu – „kad se umeće pomeša sa ljubavlju prema zanatu, uspeh je neizbežan“.
Autor: Pink.rs