AKTUELNO

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je đacima ubskih osnovnih škola: „Rajko Mihailović“, „Sveti Sava“, „Milan Munjas“ i „Dušan Danilović“, da iskoriste nove tehnologije za sticanje znanja, ali da se pri tome zaštite od brojnih zloupotreba na internetu.

Na predstavljanju programa IT karavan 03, u Kulturno-sportskom centru Ub, ona je naglasila da o digitalnoj bezbednosti svi treba da vode računa, ali da su deca najugroženija.

- Bilo da su u pitanju najteža krivična dela, kao što su internet pedofilija, trgovina ljudima, onlajn predatorstvo, ili vršnjačko onlajn nasilje, zloupotreba podataka, prekomerna upotreba digitalnih tehnologija, svi ovi oblici ugrožavanja dece ostavljaju teške posledice na njihovo zdravlje, njihov mentalni i duševni razvoj, a mogu i da im ugroze živote - upozorila je Matić.

Ona je, međutim, istakla i prednosti novih tehnologija, posebno u obrazovanju.

- Napredno obrazovanje koje se zasniva na digitalizaciji otvara vam vrata celog sveta u kojem možete da budete pođednako uspešni, pa i bolji, nego vaši vršnjaci iz razvijenijih zemalja. Kao što su iz vašeg grada svet osvojili Dragan Džajić i Nemanja Matić, tako i vi možete da se proslavite u bilo kojoj oblasti, a naročito tehnološkoj. Jer, kao i jezik fudbala, jezik tehnologije je globalan i ne poznaje granice - poručila je deci.

Državni sekretar je ovom prilikom svima čestitala 1. jun, Međunarodni dan dece, koji se obeležava sa ciljem zaštite i promocije dečijih prava.

Prisutnima su se obratile i Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Verka Lukić, pomoćnica predsednika opštine Ub, a predstavnicima škola uručene su poklon table za korišćenje u nastavi.

Za đake je izvedena prezentacija „Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn“.

IT karavan, kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za korisnu i bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija, sprovedena je treću godinu za redom.

Program je ove godine izveden i u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu, za ukupno 26 škola u tim gradovima, odnosno za preko 3000 osnovaca.

Direktan prenos prezentacije koji je organizovan iz Niša i Novog Pazara pratilo je preko interneta još oko 800 škola, odnosno oko 25000 učenika.

Priređene su i javne promocije za građane dok su se radionice za roditelje održavale u još šest gradova u Srbiji: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu i Užicu.

#Obrazovanje

#Tatjana Matić

#deca

#tehnologije

'