AKTUELNO

Zaštitimo se na vreme!

Indeks UV zračenja u većini mesta u Srbiji iznosiće između šest i osam, što se smatra veoma visokim, a duže izlaganje suncu biće opasno i narednih dana, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci su i ranije apelovali da kada su vrednodti UV zračenja od šest pa nadalje, tada je potrebno primeniti mere zaštite s obzirom na to da UV zračenje može oštetiti kožu, oči, imunosistem i izazvati opekotine.

Šef odseka za klimatske analize i prognoze RHMZ Jasminka Smailagić kaže da ove vrednosti, koje su u kategoriji opasne i potencijalno opasne, nisu neuobičajene za ovo doba godine, ali da bi građani svakako trebalo da primene određene mere zaštite.

Foto: Tanjug

- Kad su vrednoti UV zračenja od šest, tad je potrebno primeniti mere zaštite s obzirom na to da UV zračenj može oštetiti kožu, oči, imunosistem i izazvati opekotine, upozorava Smailagićeva i dodaje da se emisija gasova koji uništava ozon u stratosferi smanjila, ali da se oporavak ozonskog omotača, samim tim i smanjenje zračenja, očekuje tek sredinom ovog veka.

- Nije dovoljno samo da mi vidimo da je nebo čisto, odnosno da nema oblaka, pa da znamo koliki je UV indeks. Ne možemo da ga sami procenimo zato što je UV zračenje kratkotalasno i lako se rasipa u atmosferi, tako da je neophodno informisati se o tome koliki je zapravo UV indeks - dodaje sagovornica.

Dermatolog dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, ističe da UV zračenje može ostaviti izuzetno štetne posledice na naše zdravlje.

Foto: Tanjug

- Smatra se da je radijacija, kojoj smo izloženi zbog oštećenja ozonskog omotača, jedan od glavnih faktora za razvoj maligniteta, odnosno kancera. Pored toga može doći i do opekotina, ali i do starenja kože, hiperpigmentacije i drugih promena na koži, kaže Adamović.

Potrebno je smanjiti izlaganje suncu u periodu od 11 do 16 časova i primeniti sve mere predostrožnosti - koristiti šešire, naočare i kremu, a s obzirom na to da će UV zračenje biti u sredu na najvišem nivou savetuje se da ne izlažete suncu. Takođe, poseban oprez savetuje se deci i adolescentima koji su posebno osetljivi.

#Sunce

#Vreme

'