AKTUELNO

Svaka domaćica i domaćin znaju - tajna uspeha kiselog kupusa je u pravoj količini soli. Premalo - kupus se pokvari. Previše, ne može da se jede.

Kad se u dvorištu pojavi bure, a po kući zamiriše na kupus i so - zna se, zima je blizu. Kiseli kupus nije samo zimnica, to je tradicija. Ali, kako napraviti pravi odnos soli i vode?

Zlatno pravilo: 2 odsto soli

Najsigurniji, naučno i praktično potvrđen način da ne pogrešite jeste da koristite 2 odsto soli na ukupnu količinu kupusa i vode.

To znači da na 10 kilograma kupusa ide 200 grama soli. Ili jednostavno 20 grama soli na svaki kilogram kupusa.

Ako kupus zalivate rasolom (mešavinom vode i soli), držite se istog procenta: 20 g soli na 1 litar vode.

Kako to jednostavno izračunati

Ne morate da budete hemičar. Dovoljna je vaga i kašika -1 ravna supena kašika soli ima oko 20 grama. Dakle, ako imate 10 kg kupusa, treba vam oko 10 supenih kašika soli.

Koju so koristiti

Za najbolji rezultat koristite krupnu morsku ili kamenu so, bez joda, jer jod može usporiti proces fermentacije.

Fina kuhinjska so može se koristiti samo ako nemate drugu, ali je rizik od presoljavanja veći jer se lakše "zaglavi" između listova.

Mali trik: solite sloj po sloj

Umesto da sve naspete odjednom, kupus solite red po red. Svaki sloj pospite ravnomerno, rukom lagano utisnite i pustite da pusti sok. Tako ćete ravnomerno rasporediti so i izbeći presoljene delove.

Rasol - srce fermentacije

Kada složite kupus, prelijte ga pripremljenim rasolom (2 odsto soli). Kupus mora biti potpuno potopljen, bez izloženih listova, jer oni mogu da se ubuđaju.

Savršena temperatura za kiseljenje je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Kada fermentacija krene (nakon nekoliko dana), čućete tiho "šištanje"- znak da sve ide kako treba.

Još nekoliko korisnih saveta

Ako se pojavi pena ili beli sloj na površini - samo je skinite, to je normalno. Ako volite blaži ukus, možete posle mesec dana odliti deo rasola i dodati čistu, prokuvanu vodu.

Kupus čuvajte u hladnijem delu kuće ili podrumu, najbolje na oko 10 stepeni.

Jednostavna matematika - savršen kupus

Dakle, zapamtite jednostavno pravilo: 2 odsto soli - ni gram više, ni manje.

To je mera koja garantuje da će vaš kupus biti hrskav, sočan i savršeno kiseo – baš onako kako su ga pravile naše bake.

Autor: S.M.