AKTUELNO

Danas se obeležava Međunarodni dan nestale dece, a državna sekretarka u Ministarstvu unutašnjih poslova Biljana Popović Ivković kaže da je pronalazak maloletnih lica čiji je nestanak prijavljen apsolutni prioritet u radu MUP-a.

Državna sekretarka podvukla je da MUP ulaže kontinuirane napore kako bi se svaki slučaj prijave nestalog lica rešio, a na prvom mestu u radu policije su prijave o nestanku dece.

Podsetila je na da je prošle godine prijavljen nestanak 1.334 maloletnih lica, a da je do sada pronađeno 1.326, dok se za osam i dalje aktivno traga.

Svih osam lica, objasnila je, štićenici su različitih Domova za nezbrinutu decu na teritoriji cele Srbije i oni su se u prethodnom periodu već više puta udaljavali iz tih domova.

- Najčešći uzroci nestanka su bekstva iz Domova, bekstva iz hraniteljskih porodica, udaljavanja iz porodičnog doma zbog loših ocena, ljubavnih problema, narušenih porodičnih odnosa - rekla je Popović Ivković.

Kada je u pitanju tekuća godina, u periodu od januara do maja prijavljen je nestanak 471 maloletnog lica, što, ocenjuje državna sekretarka, ne odstupa od višegodišnjeg proseka.

- Važno je da u 2017. i 2018. godini nije bilo slučajeva u vezi sa krivičnim delom otmica.

Kako je istakla, problem bežanja od kuće ili Domova za nezbrinutu decu problem je celog društva, ono na čemu zajednički moramo da radimo.

- Ujedinjeni, sistem socijalne zaštite, obrazovanja i policije, zajedničkim, pre svega, preventivnim merama, moramo nastaviti sa dobrim radom i sprečavanjem sličnih slucajeva - rekla je Ivković i ukazala da, istovremeno, roditeljska i starateljska posvećenost deci mora biti kontinuirana, kako bi razumeli njihove probleme.

#Biljana Popović Ivković

#MUP Republike Srbije

#deca

'