Koceljeva je ovog vikenda epicentar domaćih ukusa, mirisa i tradicije, jer se u ovom mestu održava tradicionalni Festival zimnice, manifestacija koja već više od 15 godina okuplja proizvođače iz cele Srbije.
Kako ističe predsednik opštine Dušan Ilinčić, festival je postao zaštitni znak ovog kraja i mesto na kojem se čuva i neguje duh domaće trpeze:
– Festival već godinama okuplja proizvođače, domaćice i preduzetnike iz cele zemlje koji svojim proizvodima čuvaju i neguju duh tradicije – kaže Ilinčić.
Foto: Pink.rs
Na brojnim štandovima posetioci mogu da uživaju u ajvaru, turšiji, džemovima, slatku, ali i u sirevima, medu, sokovima i rakiji iz domaće radinosti.
– Sve sami radimo, od rasade povrća do prerade i pakovanja u tegle – ističe Živko Mladenović iz Osečine.
Foto: Pink.rs
Pored gastronomskog užitka, cilj manifestacije je i promocija malih proizvođača i očuvanje kulinarskog nasleđa Srbije, ali i razvoj lokalnog turizma.
Među najtraženijim proizvodima je paprika punjena fetom u devičanskom ulju, o čemu govori Slavica Mitrović, višegodišnja izlagačica. Tu su i džemovi bez šećera Snežane Živanović iz Valjeva, "Lovačka salata" Kate Ilić iz Lopatnja, mleveni paradajz Ljiljane Graovac iz Glušaca, kao i slatko od aronije koje nudi Momčilo Šarčević iz "Mačvanskog dućana".
Foto: Pink.rs
I ovog septembra, ulice Koceljeve ispunjene su bojama, šarmom tradicije i dobrim raspoloženjem, a Festival zimnice još jednom pokazuje zašto je jedno od najvoljenijih okupljanja u ovom delu Srbije.
Autor: Dalibor Stankov