AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković otvorili su danas 12. Konferenciju načelnika generalštaba balkanskih zemalja.

Na današnjoj konferenciji učestvuju i brigadni general Bardilj Kolčaku iz Tirane, general-potpukovnik Senad Mašović iz Sarajeva, general Andrej Bocev iz Sofije, admiral Evangelos Apostolakis iz Atine, general-potpukovnik Metodija Veličkovski iz Skoplja, general Husli Akar iz Ankare, brigadni general Ilija Daković iz Podgorice, general-potpukovnik Adrijan Tonja iz Bukurešta.

Gosti na Konferenciji u Beogradu su predsedavajući Vojnom komitetu EU general Mihail Kostarakos, zamenik predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO general Stiven Ssepro, komandant Združenih snaga iz Napulja admiral Džejms Fogo i zamenica načelnika Generalštaba vojske Slovenije brigadni general Alenka Ermenc.

Obraćajući se okupljenima, Vulin je svima poželeo, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se u Beogradu i Srbiji osećaju dobro, da se osećaju kao da su među prijateljima i da znaju da se nalaze u zemlji koja iskreno poštuje njihove zemlje, istoriju I njihove oružane snage.

Foto: Tanjug

- Srbija je vojno neutralna i kao takva otvorena je za saradnju i sa istokom i sa zapadom. Vrhovni politički stav koji vodi Srbiju jeste potreba da budemo slobodni i da odlučujemo o sebi, svojoj zemlji i budućnosti naše dece - kazao je Vulin i istakao da nema većeg interesa od mira na ovim prostorima za Srbiju.

Dodao je da nema većeg interesa od sigurnosti i stabilnosti na ovim prostorima, te da je zato politika Srbije, kao i Vojska Srbije kao najveći zadatak ima očuvanje mira i stabilnosti na prostorima Balkana.

- Kada god smo mi Balkanci odlučilvali sami o sebi i jedni o drugima ovde je vladao mir. Želimo da mir vlada još dugo. Mi smo zemlja koja, baš kao i svi vi koji sedite za ovim stolom, zna kolika je vrednost mira. Samo onaj koji je prošao kroz ratove, zna koliko se vredi boriti za mir - naveo je Vulin.

Naveo je da oružane snage VS prepoznaju zajedničke pretnje koje ugrožavaju ceo svet, te da je zato Srbija uvek spremna da se uključi u svaku borbu u kojoj su zajedničke vrednosti sloboda, otpor terorizmu, otpor nasilju, organizovanom kriminalu, krijumčarenju ljudi, narkotik, nedovoljenoj trgovini naoružanja.

Kazao je da se i Srbija suočava i sa posledicama migrantske krize, te da zna da mora da pokaže humanost, ali mora i da vodi računa o zaštiti svog prostora, prostora susednih zemalja, našeg načina života.

Srbija je posvećena učešću u mirovnim misijama, kazao je Vulin i dodao da na taj način Srbija pokušava da da svoj doprinos očuvanju mira u čitavom svetu.

Foto: Tanjug

- Ovde su okupljeni ljudi koji vode računa o bezbednosti svojih zemalja, ali i o miru u regionu. Mi koji živimo ovde moramo voditi računa da se ništa što može uznemiriti ljude koji ovde žive ne sme biti pretnja i ne sme biti trajno. Moramo voditi računa o svakoj od naših zemalja kao da je naša, jer nesigurnost u jednoj zemlji izazivaju nesigurnost i nestabilnost u svim zemljama - kazao je Vulin.

Konferencija načelnika generalštaba balkanskih zemalja uspostavljena je na inicijativu Grčke i Turske 2006. godine sa ciljem razmatranja i jačanja modela vojno-vojno saradnjebalkanskih država i modela odgovora na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu.

Beograd je prvi put bio domaćin trodnevnoj Konferenciji 2009. godine, a prošlogodišnja konferencija održana je u Atini.

#Aleksandar Vulin

#Balkan

#Generalštab

#Konferencija

#Ljubiša Diković

'