Lepote Rađevine privlače turiste iz Srbije i okruženja, a manifestacije koje su u redovnom kalendaru beleže sve veće posete. Od ove godine u Krupnju je pokrenuta i manifestacij "Rađevski ražanj"
- Želja nam je bila da promovišemo izletište "Zmajevac". Otvorili smo poziv za takmičenje u pripremi prasećeg pečenja i okupili smo 40 ekipa - kaže Lidija Lazić, direktorka Tutističke organizacije Krupanj.
Na ražnjevima su se okretali prasići težine oko 20 kilograma, a kapiteni timova su nam otkrili tajne koje su usavršili.
- Bitno je pripremiti dobru vatru i umereno dodavati žar. Potrebno je najmanje tri sata pečenja - kaže Nenad iz Loznice.
Braća Lazar i Stevan iz Krupnja otkrivaju da su zanat naučili od dede i sada pomažu ocu kad su slave, rođendani i krštenja.
-Zbog konkurencije ne smem da otkrijem kako se dobija hrskavost i zlatno žuta boja prasećeg pečenja - priča Stevan.
Pored ekipa iz Rađevine i Jadra na takmičenju su bili i Mačvani.
-Za razliku od drugih, koji su na struju okretali ražanj, mi smo ručno. Imamo jaku ekipu, pa smo se smenjivali na desetak minuta - ističe Darko iz Ribara.
Zmajevac je ponovo oživeo, zaključak je najstarijih Rađevaca. Izletište je nekad bilo mesto okupljanja porodičnih ljudi.
Autor: Jovana Nerić